Quỹ Nghiên Cứu Biển Đông

Vì công bằng và bình yên cho Biển Đông

Tuesday, Sep 02nd

Last update05:51:27 PM GMT

You are here: Tư liệu nghiên cứu Các vấn đề khác Nghiên cứu Biển Đông: 'Đóng cửa đọc cho nhau nghe'

Nghiên cứu Biển Đông: 'Đóng cửa đọc cho nhau nghe'

Email In PDF.

 

altTS Hoàng Việt cho rằng, qua các hội thảo, các nhà hoạch định chính sách của từng nước tranh chấp chủ quyền trên Biển Đông có những điều chỉnh chính sách nhất định.

LTS: Tuanvietnam tiếp tục cuộc trò chuyện với Thạc sỹ Hoàng Việt

Các hội thảo quốc tế về Biển Đông này có ý nghĩa gì đối với giới học giả Việt Nam?

Cá nhân tôi học hỏi được khá nhiều, nếu không nói là rất nhiều. Bởi các nhà tổ chức đã mời được nhiều tên tuổi hàng đầu, tuy không phải tất cả, nhưng đại diện cho nhiều lĩnh vực khác nhau, từ chính trị học, quan hệ quốc tế, đến luật học...

Tôi theo dõi qua truyền thông thì thường thấy chủ yếu là học giả nước ngoài tranh luận với học giả Trung Quốc, mà hiếm thấy tên học giả Việt Nam?

Như vậy đỡ kẹt hơn cho ban tổ chức, phải không anh? (Cười lớn) Bởi học giả nước thứ ba được coi là có quan điểm khách quan hơn.

Tuy nhiên, tôi theo dõi các hội thảo, thấy học giả Việt Nam và Trung Quốc tranh luận nhiều khi rất gay gắt là đằng khác. Trong số các học giả Việt Nam tham dự hội thảo, luôn có những người bảo vệ quan điểm của Việt Nam. Chỉ hơi tiếc là vẫn chưa có nhiều gương mặt mới.

Ban Tổ chức, với tư cách chủ nhà, nhiều khi phải can thiệp để không khí tranh luận nhẹ nhàng hơn. Ngay cả giữa học giả Trung Quốc với học giả nước thứ ba. Tuy nhiên, bản thân các học giả vẫn có ý thức duy trì không khí học thuật.

Tức là sao?

Chẳng hạn, tôi đã chứng kiến cuộc tranh luận gay gắt giữa TS Vương Hàn Lĩnh của Trung Quốc với GS Peter Dutton của Học viện Hải quân Hoa Kỳ. Thế nhưng, sau đó vào giờ giải lao hai người lại bắt tay nhau và trò chuyện vui vẻ, cuối ngày còn cụng ly bia với nhau. Tôi nghĩ đó là biểu tượng của tình bạn giữa các nhà khoa học.

alt
Thạc sĩ Hoàng Việt và các đồng nghiệp Việt Nam bên lề hội thảo. Ảnh: Huỳnh Phan

Ồ, tôi còn có một món nợ TS Vương Hàn Lĩnh. Tôi đã hứa, trong cuộc phỏng vấn với ông tại Hội thảo quốc tế về chủ đề khai thác chung nguồn năng lượng ở châu Á (8.2010 tại TP HCM) rằng tôi sẽ sắp xếp để ông trao đổi với các học giả Việt Nam về khía cạnh lịch sử, thậm chí đã tìm được địa điểm thích hợp cho cuộc trao đổi này là quán cà phê Cây Khế ở Hà Nội. Thế mà không tìm thấy ông tại cuộc hội thảo năm ngoái tại Hà Nội.

Lần đó, tôi đã chứng kiến TS Vương Hàn Lĩnh phản biện rất gay gắt với trình bày của TS Trần Trường Thủy tại hội thảo đó, đến mức ông Đặng Đình Quý phải nhảy vào tiếp sức.

Vậy, không hiểu tại các hội thảo Biển Đông mà ông tham dự, các học giả Trung Quốc có phản biện mạnh mẽ các quan điểm của học giả Việt Nam không?

Theo quan sát của tôi, các học giả Trung Quốc tham dự các hội thảo chia làm một số nhóm. Nhóm trong hội thảo đầu tiên thì chỉ nói bằng tiếng Hoa, còn các hội thảo sau có những nhóm trẻ trung hơn, được đào tạo ở nước ngoài, nói tiếng Anh rất tốt, nên phản biện cũng rất dữ dội.

Tuy nhiên, phản biện của họ chỉ là sự lặp lại những gì mà xưa nay chính phủ họ vẫn nói, không có gì mới. Và, có lẽ vì vậy, cũng ít tính thuyết phục.

Liệu điều đó có làm cho những người tham dự, nhất là các học giả phương Tây, khó chịu không?

Tôi thấy nhiều khi các học giả phương Tây cũng nhăn mặt lại. Tôi nghĩ đây là chủ trương nhất quán của họ cả trong hội thảo lẫn bên ngoài. Họ làm cho các quốc gia liên quan khác chán nản, rồi buông xuôi mới thôi, tôi nghĩ vậy.

Ông có đồng ý với nhận xét của ông Phạm Hoàng Quân là Trung Quốc chủ yếu cử những người đấu tranh về lập trường quan điểm là chính, thay vì những nhà nghiên cứu có đẳng cấp thực sự?

Tôi xin lấy ví dụ về hai người hay đứng lên tranh luận là Tô Hạo và Vương Hàn Lĩnh.

Anh Vương Hàn Lĩnh mỗi khi giải thích về luật pháp, tôi thấy lập luận của anh ta ngược lại với luật quốc tế ghê gớm lắm. Thậm chí, anh ta còn đưa ra những điều không nằm trong luật luôn.

Còn Tô Hạo là dân ngoại giao, rất khéo lồng quan điểm vào bài tham luận hơn. Nhưng nghe kỹ thì cũng chỉ có chừng ấy thôi, chủ yếu là tuyên truyền đối ngoại cho chính phủ Trung Quốc, chứ ít tính khoa học.

Thế còn với những nhà nghiên cứu độc lập như ông, điều gì khiến ông phải bỏ tiền túi ra mua vé máy bay để ra Hà Nội để dự hội thảo lần thứ ba?

Tôi thu nhận được nhiều ý tưởng và tư liệu hay cho những bài viết sau này của mình. Mỗi học giả từ một quốc gia mang tới một cách nhìn khác về cùng một vấn đề, từ đó tạo ra một bức tranh tổng thể. Cá nhân tôi, sau ba hội thảo đã hiểu khá toàn diện về bức tranh về tranh chấp Biển Đông, không chỉ từ quan điểm của chúng ta, của Trung Quốc, mà còn từ cộng đồng thế giới.

Hơn nữa, khác với giới học giả Việt Nam vốn ít có tiếng nói với các nhà hoạch định chính sách, các học giả có tên tuổi của nhiều nước có tiếng nói khá lớn với giới hoạch định chính sách. Chẳng hạn như ông Hadjim Djalal của Indonesia nằm trong ban cố vấn của chính phủ về biển. Hay Tống Yến Huy của Đài Loan cũng nằm trong ban cố vấn của Đài Loan.

alt
Học giả Hadjim Djalal (chính giữa) là thành viên ban cố vấn về biển của chính phủ Indonesia. Ảnh: Huỳnh Phan

Tôi nhớ chính Cựu Giám đốc Học viện Ngoại giao Dương Văn Quảng, trong bài trả lời phỏng vấn báo Sài Gòn Tiếp Thị nhân hội thảo lần thứ nhất, có hy vọng rằng một trong những mục tiêu tổ chức hội thảo là giúp các nhà hoạch định chính sách của từng nước tranh chấp chủ quyền trên Biển Đông có những điều chỉnh chính sách nhất định. Nhưng dường như với Trung Quốc, hay Việt Nam, hai tay chơi quan trọng trong ván cờ này, mục tiêu này có vẻ không được thể hiện rõ ràng lắm?

Tôi nghĩ có chứ, ở mức độ nào đấy.

Với Trung Quốc, đầu tiên họ khẳng định vùng nước bên trong đường lưỡi bò là vùng nước lịch sử, theo chế độ nội thủy - tức là các nước đi qua phải xin phép. Nhưng khi các nước phản đối quá nhiều, đặc biệt trong các hội thảo về biển Đông, sau đó, Trung Quốc bắt đầu đưa ra quan điểm nhẹ nhàng hơn, ví dụ như phát biểu của Ngô Sỹ Tồn.

Ông này cho rằng, TQ không đưa ra yêu sách chủ quyền với toàn bộ các vùng nước nằm bên trong đường lưỡi bò, mà chỉ yêu sách như đường qui thuộc các đảo bên trong. Tham vọng vẫn vậy, nhưng cách yêu sách có mềm dẻo hơn.

Hay với Việt Nam, bây giờ mình nhấn mạnh nhiều hơn đến yêu sách vùng đặc quyền kinh tế 200 hải lý, dựa theo công ước luật biển. Mặc dù, việc khẳng định chủ quyền với hai quần đảo này là không thay đổi.

Rồi quan điểm của nhiều nhà nghiên cứu Việt Nam (mặc dù không chính thức) vẫn cho rằng các đảo ở Hoàng Sa và Trường Sa không được coi là đảo theo điều 121 Công ước luật biển, tức là không có vùng đặc quyền kinh tế xung quanh. Tức là mình cũng phải điều chỉnh yêu sách của mình.

Tôi có trao đổi với những học giả quốc tế như Hadjim Djalal, Daniel Schaeffer, hay Stein Tonnesson, và họ đều nói rằng rất khó khai thác những nguồn tư liệu nghiên cứu ở Việt Nam. Vậy những hội thảo vừa rồi có giúp họ điều đó không, thông qua các trao đổi bên lề giữa họ và chúng ta?

Các nghiên cứu của chúng ta vẫn còn nặng về "đóng cửa đọc cho nhau nghe".

Tôi có dự một hội thảo quốc tế của Viện Khoa học Xã hội Việt Nam tổ chức vào năm ngoái, các đại biểu của Trung Quốc cũng bảo rằng có lẽ nên tổ chức một cuộc tọa đàm riêng giữa các nhà luật học của Việt Nam và Trung Quốc, cũng như giữa các nhà sử học Việt Nam và Trung Quốc, trao đổi với nhau về lập trường của đôi bên. Rất tiếc là chưa có tiến triển gì kể từ đó.

Ông có đọc trên Tuanvietnam về cuộc trao đổi giữa Việt Nam và Trung Quốc ở Nhật Bản không?

Tôi có được đọc gần như toàn văn của các bài tham luận trong cuộc trao đổi đó. Tôi nghĩ rằng những trao đổi như vậy thực sự cần thiết và bổ ích.

Nếu các chính khách khó có thể phát biểu thẳng thắn về những vấn đề nhạy cảm, tế nhị với nhau, thì các nhà khoa học có thể cùng nhau thẳng thắn trao đổi. Từ đó, có thể tìm ra những điểm chung, và có thể đưa ra những phương cách để làm giảm bớt mâu thuẫn, xung đột.

Xin cảm ơn ông.

Huỳnh Phan

nguon

 

Nhận xét (0)
Viết nhận xét
Your Contact Details:
Nhận xét:
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Security
Hãy nhập mã xác nhận
canadian pharmacy cialis no rx order alesse usa cod flomax buy on line brand levitra 100mg cheep post cycle therapy nolvadex only buy pilex online cheap buy levothyroxine 1000 mcg european pharmacy ordering imitrex here in canada organic pomegranate extract order actos 45mg canada prescription drugs medrol dose pack for sinus infection is flonase prescription only prescription drug disposal livermore hytrin suppliers overseas zofran generic cost walmart cheap famvir free delivery buy femara 15mg online where do i tadacip in mexico fucidin antibiotic ointment for acne sumycin by mail depo provera shot generic clindamycin dose for dogs side effects of cardura xl best price arjuna praziquantel dosage for humans bilharzia order aciclovir 1 herpes tablets cheap pletal 100 mg buy ashwagandha plant mumbai order rx drugs online acquistare atarax in italia nike air max 1 (l) white grey snow leopard best price for real nizoral olanzapine spain over counter novolog sliding scale pdf vardenafil pharmacies buy live chickens in uk buy alli diet pills philippines discount generic paxil cr forum comprar premarin en argentina order menosan canada best over the counter medication for ringworm free coupon for vermox donde puedo comprar lexapro where can i buy alesse online what is lotensin tablets epivir-hbv pharmacy online pariet india what is in codeine cough syrup purchase topamax 25mg buy hytrin 10 online revia with no prescription avalide prix en pharmacie en france paxil pill shortage buy cardura from canada slimming aid tablets boots antibiotics in pregnancy pdf methotrexate pas cher italie open prilosec capsules social anxiety disorder pills zyban pills drugstore can i order combivent no prescription in the usa buy minocycline 100mg nexium over the counter 2010 robaxin side effects in dogs cheapest probalan tablets uk plendil italiano no prescription combivent sale skelaxin pharmacy order diclofenaco sodico vademecum chile indian pharmacy vermox zithromax chlamydia gonorrhea buy ralista singapore billig evista online kaufen buy cheap imitrex pills motilium instant posologie can you get malaria while taking doxycycline buy ampicillin online canadian pharmacy diclofenac india brands cephalexin echeck accutane pharmacy registration ceftin on line in the india zerit tablets ambien side effects in women order sarafem on line canada obagi tretinoin cream side effects what does ventolin does bentyl uk boots where to buy dipyridamole everyday cialis online pharmacy order orlistat online canada where to get tretinoin 0,025 pct us online pharmacy no prescription rocaltrol buy tamoxifen citrate uk is viagra otc in mexico tricare mail order pharmacy ezetimibe 10 mg simvastatin 40 mg pharmacy ventolin chlamydia symptoms men throat buy lozol perth australia best levitra professional prices online drug store apcalis sx online forum champix dosage nhs jodie marsh slimming tablets reviews generic lasix identification can you only get elavil on prescription motilium buy online canada what is fluoxetine hcl 10 mg what does actoplus met what is levitra vardenafil generic relafen for sale on line para que se usa cefadroxilo buy retin-a 0,05 viagra levitra compared voveran sr legal us buy abilify saturday delivery phexin dosage too high online pharmacy uk cephalexin cheap noroxin 400mg online requip medication for restless legs norvasc drug nutrient interactions glucophage xr delivery system donde puedo comprar cytotec en costa rica where is chuck norris house generic differin in drugs chlamydia symptoms how long canadian protonix tablet where purchase diovan diovan medication online taking viagra recreational drug cheap progaine 10 pills side effects of kamagra 100mg oral jelly most reliable place to buy silagra online amaryl uses medication when will there be a generic for aricept where can i buy propocia in india generic eldepryl phenergan where can i buy it cheap pet meds online canada no rx zovirax online purchase amitriptyline on line in uk zyprexa generic equivalent best place to buy didronel medrol from china tadalis sx by mail order cost of atacand in canada xenical for discount metformin medication used what is lithium used for in psychology differin to purchase without a prescription oregon state beavers store noroxin lowest price online capoten overnight delivery what is betnovate-c used for best site to buy entocort which is better cialis or viagra uk cheap actos medication pharmacy promethazine hcl 25 mg recreational use shallaki online usa no prescription malegra fxt overseas can you take effexor xr daily generic sildenafil viagra purchasing phexin online uk best price for real erexin-v rumalaya liniment for dogs buy ocd depression and anxiety medications is expensive makeup better than cheap drugstore brands overnight erection packs 2 acidity viagra artane discounts codes cheap alli pills mg can you get yasminelle in australia generic didronel uk paypal buy over the counter mentat ds syrup online spc methotrexate 2.5mg coumadin medication contraindications generic celebrex us buy atarax online no prescription can i make malegra fxt blood pressure buy septilin hong kong abilify without a transcript prescription low price remeron uk oakley liv sunglasses cheap minocin ships from india generic for wellbutrin xl 300 aricept drug store online viagra sublingual online coumadin brand name in india digoxin order buy abilify canada what is pamelor nortriptyline what is benfotiamine pills used for proscar online with out prescription can you take gabapentin with codeine how long does trazodone take to work for sleep what is the difference between synthroid and generic buy cheap retino a cream 0,025 normal prednisone dosage asthma januvia product monograph usa pharmacy has best price dulcolax diarex tablets orlistat shortage august 2012 how to buy viagra sublingual in london pharm support group support@meds pharmacy support.com eldepryl for sale australia buy fosamax mg online buy lasuna online cheap long term side effects of aciphex can you order anacin buy cheap famvir cheap tamoxifen 20 mg cheap canadian doxycycline no prescription benzac overnight viagra price in kuwait aciclovir mg mexico can you get pregnant while taking danazol hydrochlorothiazide tablets uses phone in order for retin-a 0,025 reliable online pharmacy no prescription reviews strattera price in mexico get cholestoplex las vegas dulcolax for sale australia buy malegra fxt astrailia can you buy triamterene over the counter in germany discount shuddha guggulu mg buy allopurinol bulk generic name for carafate phenergan uk boots side effects of metronidazole flagyl may include toprol side effects impotence pastillas cytotec generico non generic voltaren legal buy zocor online canada online prescription drugs no prescription needed zyloprim usa cvs prices complementary and alternative medicine for low-back pain in pregnancy a cross-sectional survey celexa medicine online purchase combivent on line in usa where can i buy generic plavix domperidone for breastfeeding dose dilantin paypal how long does it take for abilify to begin working cardura xl 4 mg price buy viagra melbourne shop cheap rhinocort pills side effects of estrace long time side effects v-gel i pill silagra website reducing endep dose atorlip-10 sublingual dosage best place to buy diflucan in australia dostinex to buy in australia safe cymbalta buy a good web page to buy synthroid with no script chlamydia symptoms in men testicles canadian schools of naturopathic medicine cialis usa canada retino-a cream 0,025 online uk maximum daily dosage of diclofenac lincocin delivery london where to get neurontin what is mobic 7.5 mg can you order claritin store canadian how to live cheap in nyc ditropan xl vs detrol la asthma rescue inhalers over the counter generic viagra from india safe promethazine theoclate structure provera online coupon code coumadin non perscription countries buy sinemet uk buy cheapest generic viagra anafranil 25mg tablet cialis generico in farmacia no prescription flovent list best anti anxiety drugs acquisto cialis online forum flonase hong kong buy cheap propranolol 10mg not working order finpecia lowest price how to get hoodia on line clomid success stories uk where to buy lexapro generic antabuse fast mexico journal of the history of medicine and allied sciences issn comprare liv 52 can you get propecia nhs zocor lawsuits 2010 buy cialis professional finast discontinued what does grapefruit do to crestor canadian pharmacy generic lasix zyprexa 10 mg film tablet buy accutane online no prescription cheap evista max dose where can i buy generic allegra purinethol rx buy cordarone without rx viagra brand canada buy cheap viagra blog doxycycline 100 mg treatment for what generic cialis cheap india buy minoxidil 10 triamterene shortage 2012 erythromycin canada companies only what is the normal dosage for diflucan what is the medication amitriptyline used for blue pill for men and women propranolol hcl 20mg tab zovirax buy australia coumadin online ordering online pharmacy uk zyrtec non generic nizagara buyperiactinnoprescription teva-rabeprazole sodium side effects can you break open cymbalta capsules best price online canadian pharmacy cialis phone in order for nimotop prednisolone dogs sale uk where to get prescribed propecia cardio aspirin usa toprol generic recall antabuse paypal canesten hc cream clotrimazole hydrocortisone ciprofloxacin dosage for prostatitis cialis soft paypal no rx lotrisone online difference between minocycline capsules and tablets kamagra soft for sale philippines get diltiazem las vegas buy tadalis sx greece naprosyn side effects weight gain artane delivery over the counter aspirin for dogs generic for floxin nolvadex or clomid for pct buy arimidex without a script medical abortion pills online can you buy generic cymbalta list of tesco stores selling aciclovir rosuvastatin patent australia hydrochlorothiazide no script acquisto atarax sicuro online use lamictal coupon online where to buy neurontin online canada what is isoniazid made of buy seroflo with visa buy propecia uk ordering fucidin here in canada neurontin uk buy pastillas xerograx para que sirven pletal 100mg tablet buy femcare with paypal amiloride hydrochloride and hydrochlorothiazide tablet 5/50 mg canadian pharmacy 100mg viagra safe place order fucidin brand viagra in croatia price for generic lamictal levitra super active discount voucher no prescription lipitor levitra professional shop prednisone generic drug order ephedraxin 120 mg buy codeine cough syrup no prescription buy aricept no prescription fast delivery fastest probalan uk delivery fastest prevacid uk delivery where to buy mini alligator hair clips what does lamictal look like mobic drug information enzyte male enhancement gel prazosin where to purchase innopran xl without prescriptions do you need a prescription to order viagra online alli slimming pills price northwest pharmacy convention beat way to order glycomet provera prices cvs non prescription deltasone pharmacy pharmacies in canada list solu medrol dose pack dosage safe buy endep online getting desyrel in australia how to take luvox generic clomid overnite shipping seroquel medication on line can you buy doxycycline online promethazine cost on the street protonix and plavix 2011 retail cost of avapro discount online generic allopurinol buy starlix usa cheap avandamet free delivery cephalexin 500 dosage for uti online sale of moduretic floxin uk brand name to buy indocin in uk where to buy pulmicort in canada safely acheter lasix en ligne para que sirve provera de 10 mg atarax cheap canada pharmacy Purchase voltaren 75 mg online fast cardizem delivery generic for cipro hc buy prescription drugs online low prescription no membership viagra jelly tablets price buy prazosin hong kong evecare on line for sale no script overnight pharmacy tadacip what is the active ingredient in unisom why has hytrin been discontinued why has aygestin been discontinued beconase aq generic cheap costs metronidazole gel spc order caverta tablets anxiety medication cipralex lexapro what is carafate slurry canadian mail order pharmacies reviews allegra models mx smart drugs memory enhancement 2010 lexus rx canada where can i buy alligators full grown compra viagra en bogota meclizine medication where to buy how long does dostinex take to kick in is there such thing as viagra for women generic acyclovir no prescription long time side effects ampicillin vpxl overnight dipyridamole medication order purchase atacand lowest price blopress infarmed pharmacies amoxil accept benicar australia price rumalaya comprare pilex tabs through abilify online where can i order nolvadex buy depakote divalproex sodium contact us order penegra online usa buy lasix without prescription reglan for sale online femara drug class dangers of orlistat 60 mg viagra buy online forum online pharmacy uk revatio can you buy abana online us pharmacy online lanoxin seroquel usa cvs prices 24 hour pharmacy near menlo park periactin over counter drug moduretic without prescription pills para que se usa mobic where to buy voveran sr in canada safely how to get meclizine in australia maximum daily dose of starlix cream in canada lamisil cheap novolog insulin peak xenical allied propranolol 40mg tab pliva levitra online cheap finasteride for sale us pill rx health avalide products where can i buy women viagra clarithromycin safe in pregnancy prednisone drug oversea what is lasuna drugs how to take ophthacare mg diovan prescription discount lasix side effect buy nolvadex tablets online universal drug services canada buy biaxin online at canada pharmacy purchase indocin online inderal low dose birth control dipyridamole prices usa brand sale 10mg levitra online what is prilosec medication used for diflucan low dose birth control indinavir online legally lawrence walter pharmacy india physical effects of percocet abuse aldactone without insurance colchicine gout side effects para que sirve este medicamento sertralina do you need a prescription for viagra canada purchase arava online online drug stores that accept paypal libro culturismo sin tonterias pdf gratis generic medication for flovent how to buy diabecon in london buy proventil mg online hydrochlorothiazide dosage forms can motilium cause weight gain lyme disease doxycycline dosage erythromycin gel no prescription claritin over counter price combivent mg tablet order viagra online without script levitra non prescription zyrtec pharmacy where to get amaryl generic tegretol cr do you need a prescription for clomid in canada clonidine 0.1 mg tablet fucidin low dose birth control stieva-a cream 0.025 for wrinkles levaquin 500 mg reviews naprosyn online coupon code prezzo del cialis in italia flovent 100mg buy buy speman india how to get plavix free mircette tablets on line to buy feldene ordering no prescription tylenol rapid tabs generic silagra canada roxithromycin mexico alternatives to fosamax for osteoporosis american mevacor parlodel canada prescription zoloft similar paxil unisom now doxycycline 100mg acne.org viagra jelly looking for original pamelor online purchase hydrochlorothiazide pills mexico care pharmacy reviews cialis professional vs regular cialis xanax wiki deutsch how to buy viagra in ireland buy zestoretic online united states online pharmacy no prescription glucotrol xl shelf life cheapest moduretic how to by lexapro online maximum ambien dosage premarin cream uk accutane without prescriptions esomeprazole magnesium vs omeprazole magnesium where to buy alli 2012 how to take colchicine mg cost of celebrex at walgreens benadryl order by phone what does proventil hfa do best site for xenical cefixime brands in india best sex pills for men in uk pletal next day rhinathiol tusso tabletta buy femcare no prescription order innopran xl view topic 1 pound fish song lyrics ventolin where to purchase order neo medrol acne lotion what is primacine erythromycin ethylsuccinate used for atorlip-5 prescription coupon generic citalopram buy canada there generic haldol Purchase doxycycline hyclate 100mg tablets cheap places to live in evansville indiana prostate medication uroxatral cheap generic drugs from india cialis online generic pills for clonidine permethrin 5 dermal cream what is estrace made from shallaki non perscription countries zyloprim online cheap prevacid tablets babies pet antibiotics online australia comprar cholestoplex original en madrid indian alliances southwest pariet barato other uses for mirapex como comprar viagra en andorra doxycycline hyclate for acne side effects watch ind vs pak live online free zanaflex side effects headache buy canada no prescription for tenormin discover stratford jobs como tomar pastillas abortivas cytotec buy parlodel online no prescription zyvox iv price pilex generic wikipedia drugs apcalis sx now co uk cheap viagra alternatives trazodone rxlist diflucan 150 mg for men is there a generic for celebrex generic silagra for sale on line causes of dilantin uses phone in order for vasodilan yasmin online usa no prescription