Quỹ Nghiên Cứu Biển Đông

Vì công bằng và bình yên cho Biển Đông

Sunday, Apr 20th

Last update05:27:56 PM GMT

You are here: Hoạt động Bài viết thành viên Về bài phỏng vấn ông Lê Vĩnh Trương trên báo Pháp luật TPHCM 4/11/2012

Về bài phỏng vấn ông Lê Vĩnh Trương trên báo Pháp luật TPHCM 4/11/2012

Email In PDF.
Dương Danh Huy
 
 
Gần đây một bài phỏng vấn của ông Lê Vĩnh Trương (ông LVT) trên báo Pháp luật TPHCM (PL) và cá nhân ông LVT đã bị phê phán nặng nề trong không gian mạng của người Việt. Theo tôi hiểu thì một số lời phê phán là dựa trên hai quan điểm của người phê phán,
● Người phê phán cho rằng ông LVT cho rằng chúng ta cực đoan đối với Trung Quốc.
 
● Người phê phán cho rằng ông LVT biện minh cho cách ứng xử của Chính phủ Việt Nam về Hoàng Sa, Trường Sa, Biển Đông, trong khi họ cảm thấy rất bức xúc rằng cách ứng xử đó là không đủ để bảo vệ biển đảo.
 
Tôi cho rằng đây là một vụ bắn lầm đáng tiếc.
 
Hai yếu tố có thể gây phản cảm
 
Phải công nhận rằng có một số yếu tố làm cho người đọc có thể cảm thấy phản cảm về bài phỏng vấn.
 
1. Bài này được PL đặt trong khung “Không nên cực đoan đối với Trung Quốc” một cách không phù hợp với bối cảnh.
 
1.a Thứ nhất PL đặt tựa “Không nên cực đoan đối với Trung Quốc”:
 
Cá nhân tôi khi đọc tựa này cũng thấy ngạc nhiên. Tựa này có thể gây ấn tượng là bài phỏng vấn mặc nhiên cho rằng chúng ta có cực đoan với Trung Quốc, hoặc đã lên lớp một cách không cần thiết, hoặc bị cho là do một âm mưu nhằm làm cho chúng ta bớt chống lại sự xâm lăng của Trung Quốc. Một vài điểm khác trong bài cũng có thể gây thêm ấn tượng đó.
 
1.b Thứ nhì là bối cảnh đối ngoại:
 
Mặc dù nói chung chung thì mệnh đề “Không nên cực đoan” có thể là đúng, nhưng bối cảnh của chúng ta là Trung Quốc là phía gây hấn, là phía say sưa thuốc phiện chủ nghĩa dân tộc cực đoan, đường lưỡi bò là một tham vọng cực đoan chưa từng có trong lịch sử hải dương thế giới đang đe dọa tính sống còn của nền độc lập của chúng ta, và bối cảnh cũng là chúng ta không cực đoan trong vấn đề Hoàng Sa,Trường Sa và Biển Đông. Trong bối cảnh đó, một bài phỏng vấn trong khung "không nên cực đoan với Trung Quốc" sẽ dễ làm cho người ta cảm thấy bị kết tội oan là cực đoan.
 
1.c Thứ ba là bối cảnh đối nội:
 
Rõ ràng hiện nay có người cảm thấy bức xúc vì họ cho rằng CP Việt Nam không làm đủ cho việc bảo vệ biển đảo. Trong bối cảnh đó, một bài phỏng vấn trong khung "không nên cực đoan với Trung Quốc" sẽ dễ bị cho là mục đích của nó là nhằm biện minh rằng CP Việt Nam đã làm đủ, và trong trường hợp đó dễ gây ra phản ứng mạnh từ những người đang bức xúc về vấn đề bảo vệ biển đảo, vốn là một vấn đề thiêng liêng đối với người Việt Nam.
 
Đọc bài trên PL, tôi thấy thật ra chính ông LVT đã bác bỏ mệnh đề chúng ta cực đoan đối với Trung Quốc. Như vậy, về khái niệm “cực đoan với Trung Quốc” không có sự khác biệt giữa ông LVT và những người phê phán ông. Có lẽ vấn đề là bài phỏng vấn là không phù hợp với bối cảnh đối ngoại và đối nội và điều đó làm cho nó dễ bị phê phán.
 
2. Một số câu trả lời có thể là chưa chặt chẽ, chưa tính đủ đến khả năng người đọc có thể hiểu chúng theo những cách khác nhau.
 
Những điều quan trọng
 
Có thể hai yếu tố trên đã góp phần tạo ra sự phê phán nặng nề. Nhưng tôi cho rằng dù với hai yếu tố đó thì những điều quan trọng vẫn là:
 
● Ông LVT và những người phê phán ông đều bác bỏ mệnh đề “chúng ta có cực đoan đối với Trung Quốc”. Bác bỏ mệnh đề đó là chuẩn xác và cần thiết.
 
● Bài phỏng vấn này đã đưa được lên báo chính thức [chính thống] một số điều tuy nhiều người biết nhưng ít ai đã đưa được lên báo chính thức [chính thống].
 
● Đối với bất cứ nước nào, việc có những người dân bức xúc mong muốn và đòi hỏi chính phủ tích cực trong việc bảo vệ chủ quyền hợp pháp là bình thường, việc có những người dân bức xúc muốn góp phần bảo vệ chủ quyền hợp pháp là cần thiết. Khi một nước bị xâm lấn và tiếp tục bị đe dọa bởi một láng giềng khổng lồ bất chấp luật quốc tế và lẽ phải thì dĩ nhiên là sự bức xúc đó nằm ở mức rất cao. Sự bức xúc đó là tự nhiên, cần thiết và đáng quý trọng.
 
● Cần phải hết sức cẩn thận tránh làm cho người ta cảm thấy sự bức xúc trên không được tôn trọng, bao gồm cả phải tính đến việc cùng một lời phát biểu thì có khi nhiều người có thể hiểu theo nhiều cách khác nhau. Theo quan điểm cá nhân của tôi thì có một vài câu mà ông LVT đã không cẩn thận đủ và có thể làm cho người đọc cảm thấy những câu đó phủ định sự bức xúc trên của họ. Cũng theo quan điểm cá nhân của tôi thì đó là ông LVT đã không cẩn thận đủ, chứ không phải ông LVT có chủ ý hay âm mưu phủ định sự bức xúc đó.
 
Dưới đây tôi sẽ liệt kê một số bình luận của tôi về nội dung của bài phỏng vấn như được đăng trên PL.
 
Về câu hỏi 1 của phóng viên
 
Nhiều người Việt Nam hiện nay có xu hướng bài xích Trung Quốc (Trung Quốc), thể hiện ở việc không dùng hàng Trung Quốc, chửi bới Trung Quốc, miệt thị người Trung Quốc... Ông đánh giá như thế nào về hiện tượng này?
 
Câu hỏi này mặc nhiên cho rằng có “xu hướng bài xích Trung Quốc”, có “việc không dùng hàng Trung Quốc, chửi bới Trung Quốc, miệt thị người Trung Quốc”. Tôi không muốn đoán về ý định của PV, nhưng cho rằng việc đặt câu hỏi dựa trên sự mặc nhiên thừa nhận những điều đó là không nên, vì nếu người trả lời không sáng suốt, họ có thể bị vấp vào sự mặc nhiên thừa nhận đó.
 
Về trả lời 1 của ông LVT
 
Ở góc nhìn kinh tế, hàng hóa và dịch vụ Trung Quốc, như dịch vụ phòng khám chẳng hạn, có một số không nhỏ gây quan ngại về phẩm chất làm cho người tiêu dùng nghi ngờ về sự cẩu thả trong quản lý. Đây là phản ứng tự nhiên của thị trường một cách công bằng và lành mạnh [1]. Nếu giới thương mại và sản xuất Trung Quốc muốn cải thiện hình ảnh hàng hóa và dịch vụ Trung Quốc vào Việt Nam thì họ phải điều chỉnh chất lượng cho thị trường Việt Nam. Tôi không thấy có sự bài xích nào ở đây cả [2].
 
Người Việt Nam nói chung có một sự căm phẫn trước hình ảnh Trung Quốc tung hoành biển Đông, xâm chiếm đảo của Việt Nam [3]. Năm 2005, họ giết ngư dân Hậu Lộc (Thanh Hóa) và thi thể ngư dân phải ướp nước đá chở về [4]. Từ đó đến nay, lính liên tục quấy phá, xâm hại, bắt bớ, đánh đập, sỉ nhục ngư dân Việt Nam đến mức phải vái lạy ngay trên tàu [5]. Và oái oăm là chính họ lại đưa lên các phương tiện thông tin để thị uy [6].
 
Đặc biệt, vài năm gần đây, có thể đọc dễ dàng trên mạng các câu chuyện giới cầm quyền Trung Quốc lợi dụng cuộc chiến tranh ở Việt Nam để thủ lợi [7]. Thế nên cảnh giác với giới chức Trung Quốc là một tình cảm bình thường ở người Việt Nam[8].
 
Trong trả lời trên, ông LVT đã bác bỏ những điều mà PV mặc nhiên thừa nhận trong câu hỏi:
 
[1] Ông LVT nói việc có dùng hàng hóa Trung Quốc hay không “là phản ứng tự nhiên của thị trường một cách công bằng và lành mạnh”, tức là không phải cực đoan, không phải bài xích.
 
[2] Ông LVT nói cụ thể là không có sự bài xích Trung Quốc.
 
[3] Ông LVT nói rằng dân Việt Nam có một sự căm phẫn “trước hình ảnh Trung Quốc tung hoành biển Đông, xâm chiếm đảo của Việt Nam”. Đó là sự thật, và trong chúng ta không phải ai cũng nói lên được điều cần nói đó trên báo chính thức [chính thống].
 
[4], [5] và [6] nói một cách chính xác sự gây hấn, dã man và ngạo mạn của Trung Quốc. Trong chúng ta không phải ai cũng nói lên được những điều cần nói đó trên báo chính thức [chính thống].
 
[7] Trong khi quan điểm chính thức [chính thống] là Trung Quốc đã giúp Việt Nam trong chiến tranh 1954-1975 thì ông LVT đã đưa lên báo chính thức [chính thống] một quan điểm khác, “giới cầm quyền Trung Quốc lợi dụng cuộc chiến tranh ở Việt Nam để thủ lợi”. Trong chúng ta, không phải ai cũng góp phần đa dạng hóa các quan điểm trên báo chí chính thức [chính thống] được như thế.
 
[8] Ông LVT bác bỏ mệnh đề “miệt thị người Trung Quốc” trong câu hỏi của PV, ám chỉ rằng vấn đề không phải là “miệt thị người Trung Quốc” mà là “cảnh giác với giới chức Trung Quốc”.
 
Như vậy, trong trả lời, ông LVT đã sáng suốt không bị vấp vào những sự mặc nhiên thừa nhận trong câu hỏi của phóng viên, đã bác bỏ chúng, đã khẳng định rằng chúng ta không bài xích Trung Quốc, không cực đoan, và đã bênh vực cho thái độ của người Việt, eg, “phản ứng tự nhiên của thị trường một cách công bằng và lành mạnh”, “là một tình cảm bình thường”.
 
Ngoài ra, ông LVT còn nói được lên báo chính thức những sự thật cần phải nói ([4], [5], [6]), những quan điểm góp phần đa dạng hóa nền quan điểm của chúng ta ([7]). Mặc dù chúng ta đã biết những điều này, nhưng nói được lên báo chính thức [chính thống] cũng là một thành quả. Trong chúng ta, không phải ai cũng đã làm được điều này.
 
Về câu hỏi và trả lời 2
 
. Đó là với giới chức, còn với người dân thường Trung Quốc thì sao?
 
+ Theo tôi, nhân dân Trung Quốc đã bị giới chức Trung Quốc tẩy não về Hoàng Sa và Trường Sa [9] đến một mức độ gây nguy hiểm cho chính Trung Quốc và những người tỉnh táo ở Trung Quốc đang tìm cách hạ nhiệt thông qua vụ “Hoàng triều trực tỉnh địa dư toàn đồ” [10] được giới thiệu trên các phương tiện thông tin đại chúng Trung Quốc vào tháng 7-2012.
 
Theo tôi, có lẽ chưa chính xác khi cho rằng có sự miệt thị người Trung Quốc [11]. Người Việt trong tinh thần bao dung và cùng chung sống hòa bình vẫn sống và làm việc với người Âu, Mỹ và người Trung Quốc [12]. Tại Việt Nam, quảng cáo trường học Hoa ngữ và cả phòng khám bệnh vẫn có mặt trên báo chí, người Hoa vẫn thoải mái đi chùa chiền lễ bái của mình… Người Việt Nam vẫn cứu ngư dân Trung Quốc gặp nạn; vẫn treo tranh thủy mặc, đọc thơ Đường các dịp lễ tết, như mối giao lưu văn hóa xã hội bao năm qua giữa các cộng đồng dân tộc Việt Nam với nhau [13].
 
Dẫu vậy, tôi vững tin rằng nhân dân Việt Nam sẵn sàng đập tan âm mưu bành trướng nhiều kiểu của Trung Quốc [14] từ thủ đoạn phân hóa nội bộ người Việt Nam đến lấn chiếm biển đảo, phá hoại kinh tế, kích động sắc tộc cho đến phá Việt Nam trên trường ngoại giao ASEAN gần đây [15].
 
[9] Chưa từng ai nói được trên báo chinh thức [chính thống] là giới Trung Quốc tẩy não dân của họ.
 
[10] Tôi không đồng ý với ông LVT là vụ “Hoàng triều trực tỉnh địa dư toàn đồ” là “những người tỉnh táo ở Trung Quốc đang tìm cách hạ nhiệt”.
 
[11] Ông LVT bác bỏ mệnh đề “có sự miệt thị người Trung Quốc”. Bác bỏ như thế là đúng và cần thiết.
 
[12], [13] Ông LVT bác bỏ mệnh đề chúng ta cực đoan với người Trung Quốc.
 
[14] Câu này có vẻ như là cách nói hoa mỹ. Theo tôi hiểu thì ý của ông LVT là người Việt là bao dung và muốn hòa bình nhưng nếu Trung Quốc muốn bành trướng thì nhân dân Việt sẵn sàng tự vệ. Chắc ai cũng đồng ý rằng người Việt là bao dung và muốn hòa bình. Còn cho dù có đồng ý hay không với điểm “nhân dân Việt Nam sẵn sàng đập tan” thì tôi thiết nghĩ cũng không có gì phải lên án ông LVT nếu có bất đồng ý kiến về điểm đó.
 
[15] Đưa những điều “phân hóa nội bộ người Việt Nam đến lấn chiếm biển đảo, phá hoại kinh tế, kích động sắc tộc cho đến phá Việt Nam trên trường ngoại giao ASEAN gần đây” lên báo chính thức [chính thống] một cách thẳng thắn là một việc không phải người nào cũng làm được. Mặc dù chúng ta đã biết những điều này, nhưng nói được lên báo chính thức [chính thống] cũng là một thành quả.
 
Về câu hỏi và trả lời 3
 
Quan điểm của ông thế nào về một ám ảnh nước lớn đè nặng lên Việt Nam?
 
+ Ở thế hệ chúng tôi, công bằng mà nói, có sự khâm phục người Trung Quốc cần cù lao động và phát triển kinh tế, khâm phục trí thức Trung Quốc bảo tồn nền văn hóa của họ. Việc nhẫn nhịn Trung Quốc đã diễn ra từ ngàn xưa, khởi đầu từ các triều đại Việt Nam sau mỗi lần đánh tan quân xâm lược phương Bắc [16]. Nhẫn nhịn để lo cho kế sách lâu dài của đất nước khác với buông xuôi đầu hàng [17]. Nhưng nếu cho rằng hiện có một nỗi sợ Trung Quốc thì với quan sát của cá nhân, tôi cho rằng chưa bao giờ có [18]. Giới làm chính sách có cách ứng xử của họ [19] nhưng tôi tin họ biết và quý bức thông điệp rằng đại bộ phận người Việt Nam không sợ Trung Quốc [20].
 
Người Trung Quốc cũng không thiếu những trí thức như Lý Lệnh Hoa, Lưu Á Châu đã nhìn thấy được điều khiếm khuyết của chính nước họ [21]. Không phải tất cả họ đều sẵn sàng cho một cuộc gây hấn với Việt Nam vốn là một bãi lầy quân sự, một bãi mìn chính trị mà kẻ gây hấn phải trả giá cao [22].
 
Khi có đầy đủ kiến thức, ý chí và ý thức về quan hệ Việt Nam-Trung Quốc không chỉ từ xưa mà cả thời cận đại từ 1954 đến nay, người Việt sẽ không còn ở hai thái cực – một là quá sợ và hai là quá căm giận người Trung Quốc mà mất khôn, dẫn đến ứng xử theo tinh thần dân tộc cực đoan [23].
 
[16], [17] Hai câu này có thể làm cho người đọc nghi vấn ông LVT. Nếu người đọc đang bức xúc rằng đối sách của CP Việt Nam là không đủ để bảo vệ chủ quyền, lãnh thổ, mà họ lại cho rằng ông LVT ví đối sách đó với đối sách ngàn xưa của Việt Nam nhằm biện minh cho nó, thì họ dễ có phản ứng mạnh với ông LVT.
 
[18] “chưa bao giờ có” nghe có vẻ tuyệt đối. Tôi đoán đó là một cách nói với ý nói người Việt Nam nói chung không sợ Trung Quốc. Nhưng nếu người đọc đang bức xúc vì họ cho rằng hiện đang có người Việt Nam nào đó sợ Trung Quốc, và họ có thể cho rằng ông LVT nói “chưa bao giờ có” là để che đậy cho những người sợ Trung Quốc này thì họ dễ có phản ứng mạnh với ông LVT.
 
[19] Tôi phải nói là tôi không đồng ý với câu này. Cách ứng xử của giới làm chính sách phải phục vụ ước vọng của nhân dân và phải có phong cách mà nhân dân mong muốn, và giới làm chính sách phải trả lời với nhân dân.
 
[20] Ông LVT nói “đại bộ phận người Việt Nam không sợ Trung Quốc” có lẽ là chính xác hay ít nhất không có vấn đề gì , nhưng “tôi tin họ biết và quý bức thông điệp” thì có thể gây phản ứng mạnh từ những người cho rằng “Giới làm chính sách ” không quý. Giới làm chính sách có quý hay không là vấn đề của họ, những người khác đánh giá thế nào là vấn đề của họ, lẽ ra ông LVT không cần nói là họ quý hay không.
 
[21] Tôi nghĩ ông LVT đã quá rộng rãi ở đây, hay đang nói kiểu ngoại giao. Tôi cho rằng Trung Quốc rất thiếu “những trí thức như Lý Lệnh Hoa, Lưu Á Châu đã nhìn thấy được điều khiếm khuyết của chính nước họ” hay ít nhất cũng thiếu những người có thể nói ra những gì là công lý.
 
[22] Dĩ nhiên là “Không phải tất cả họ đều sẵn sàng cho một cuộc gây hấn với Việt Nam”, nhưng vấn đề không phải là “tất cả” mà là “bao nhiêu”, và “những người đó có ảnh hưởng gì với chính sách của Trung Quốc”. Không phải tất cả người Đức đều muốn diệt chủng, xâm lăng, nhưng những điều đó vẫn xảy ra. Vì vậy, dù “không phải tất cả” thì chúng ta cũng phải đối phó. Và có thể nói là Trung quốc vẫn đang gây hấn (với hình thức trong chiến lược của họ và hiện nay hình thức đó chưa phải là chiến tranh thuần túy).
 
[23] Câu “Khi có đầy đủ kiến thức, ý chí và ý thức về quan hệ Việt Nam-Trung Quốc không chỉ từ xưa mà cả thời cận đại từ 1954 đến nay, người Việt sẽ không còn ở hai thái cực – một là quá sợ và hai là quá căm giận người Trung Quốc mà mất khôn, dẫn đến ứng xử theo tinh thần dân tộc cực đoan” rất dễ bị hiểu là ông LVT cho rằng hiện nay có người Việt ở hai thái cực “quá sợ” và “quá căm giận người Trung Quốc mà mất khôn” đó. Cá nhân tôi sẽ xét câu này trong ngữ cảnh ông LVT đã khẳng định rằng chưa bao giờ có nỗi sợ Trung Quốc, và tôi sẽ cho rằng đó là một câu giả định mà ông LVT đã diễn đạt không chính xác. Tuy nhiên tôi hiểu là người đọc có thể hiểu một cách khắt khe hơn về câu đó, và nếu ông LVT viết cẩn thận hơn, chính xác hơn, chặt chẽ hơn, thì sẽ tốt hơn.
 
Về câu hỏi và trả lời 4
 
. Dù thế nào chăng nữa, Trung Quốc sẽ mãi mãi là một người hàng xóm của chúng ta, bất chấp họ có thân thiện hay không. Nếu là ông, ông sẽ lựa chọn thái độ cá nhân đối với Trung Quốc như thế nào?
 
+ Khi bàn về những giải pháp hàn gắn quan hệ, theo tôi, mỗi bên cần tìm những điều tích cực từ phía bên kia đã làm cho mình để chiêm nghiệm và thực hiện những điều tích cực trong mối quan hệ. Người Việt Nam với bản tính khoan hòa đã chủ động làm nhẹ nỗi đau trận đại bại 1979 của Trung Quốc và sự thảm hại của tội ác “chống lưng” diệt chủng Khmer Đỏ của họ [24].
 
Ngược dòng thời gian, tôi nhớ tới hình ảnh Tôn Thất Thuyết nghĩ về Trung Quốc như một nước bạn có thể giúp Việt Nam phục quốc chống Tây – hình ảnh ông ẩn náu ở Trung Quốc và ngày ngày chém đá, nhìn nước mất vào tay kẻ thù làm xúc động thế hệ chúng tôi. Những mối giao hảo của các chí sĩ Việt Nam-Trung Quốc trước và sau cách mạng Tân Hợi vẫn còn đó. Người Việt Nam chia sẻ nỗi đau của nhân dân Trung Quốc trong vòng lệ thuộc mãi về sau năm 1949 [25].
 
Thế còn Trung Quốc thì sao? Người Trung Quốc chua xót với nỗi đau nô lệ của dân tộc mình nhưng tại sao lại để cho giới cầm quyền thản nhiên ức hiếp, sát hại ngư dân nghèo Việt Nam, ngụy tạo chứng cứ độc chiếm biển Đông, tuyên truyền một chiều cho hàng loạt hành động sai quấy, vụng về trong chính sách bên miệng hố chiến tranh, hống hách trên bàn hội nghị, cậy tiền trong các mối quan hệ? Chính họ đã phản lại “văn hóa hài hòa”, “cầu đồng tồn dị” do chính họ đưa ra trước đây không lâu [26].
 
“Kỷ sở bất dục, vật thi ư nhân” – Không nên hành xử với kẻ khác điều mà mình không muốn kẻ khác ứng xử với mình. Họ quên cả lịch sử lẫn lời dạy của ông thầy nước họ hay sao? [27]
 
Câu chuyện ngàn năm qua cho thấy: Bạn hay thù là do nước lớn Trung Quốc quyết định, nước nhỏ thì chỉ muốn yên ổn. Nói cách khác, Trung Quốc là một người hàng xóm có khuynh hướng giàu đổi bạn, có ký ức không bền về lịch sử Trung Quốc-Việt Nam và từ chối hiểu phẩm giá Việt Nam – vốn hiếu hòa nhưng thừa tinh thần bảo vệ đất nước. Việc thiếu ký ức này không phải lỗi của đại bộ phận nhân dân Trung Quốc.
 
[24], [25] Ông LVT kể về cách đối xử của Việt Nam với Trung Quốc để đối chiếu với cách đối xử của Trung Quốc.
 
[26], [27] Ông LVT lên án cách đối xử bá quyền của Trung Quốc đối với Việt Nam, và trách ““Kỷ sở bất dục, vật thi ư nhân” – Không nên hành xử với kẻ khác điều mà mình không muốn kẻ khác ứng xử với mình. Họ quên cả lịch sử lẫn lời dạy của ông thầy nước họ hay sao?” Khó có thể không tán thành những lời lên án này của ông LVT cho Trung Quốc. Những lời phê phán thẳng thắn như thế cũng ít khi xuất hiện trên báo chính thức [chính thống]. Điều đáng tiếc là người nói điều đó trên báo chí chính thức [chính thống] lại bị chỉ trích nặng nề.
 
Về câu hỏi và trả lời 5
 
. Về việc Trung Quốc chiếm đảo Trường Sa, ông nghĩ sao?
 
+TS Trần Vinh Dự có lần viết rằng Việt Nam - với tư cách là một quốc gia tồn tại - vẫn sẽ mãi tuyên bố chủ quyền tại Hoàng Sa và Trường Sa [28]. Xin bổ sung: Việt Nam đã từng mất nước hàng ngàn năm và trong các cuộc chiến vẫn thường tạm rút ra khỏi thủ đô nhưng… những gì của Việt Nam theo sử sách và luật pháp quốc tế thì Việt Nam vẫn sẽ khôi phục lại, vẫn mãi là của Việt Nam [29]. Dĩ nhiên, trong câu chuyện này, không thể chỉ nói suông mà mỗi người Việt Nam phải hành động cụ thể để bảo vệ và khôi phục chủ quyền này như cha ông Việt Nam đã làm hàng ngàn năm nay [30].
 
Chúng ta phải ôn hòa và kiên trì sử dụng Công ước LHQ về Luật Biển năm 1982 (UNCLOS) và Tuyên bố về ứng xử của các bên tại biển Đông (DOC) cũng như những chứng cứ chủ quyền về Trường Sa - Hoàng Sa từ trước đây, tạo nên cách thức chủ đạo để bảo vệ biển Đông và các đảo Việt Nam; thu thập đầy đủ chứng cứ pháp lý để khi cần Việt Nam sẽ có thể đấu tranh pháp lý với Trung Quốc trên mặt trận pháp lý quốc tế [31].
 
Bên cạnh đó, việc cần làm là ghi lại hình ảnh những hành vi xâm lấn để đề phòng Trung Quốc tạo cớ leo thang và chuẩn bị đầy đủ sức mạnh vũ trang để đáp trả khi bị tấn công và thông báo cho dư luận quốc tế [32].
 
“Ứng xử tương xứng với phẩm giá, điều mà Thủ tướng Nhật nói với dân, là một kinh nghiệm tốt” [33].
 
[28], [29] Có hai cách để hiểu hai câu này. Một là ông LVT muốn nói Việt Nam sẽ không bao giờ bỏ rơi Hoàng Sa, Trường Sa cho nằm dưới gót giày đinh quân Trung Quốc. Hai là ông LVT muốn nói cứ bỏ mặc Hoàng Sa, Trường Sa cho nằm dưới gót giày đinh quân Trung Quốc cũng chẳng sao – sau ngàn năm lấy lại cũng được. Tôi thấy cách hiểu thứ nhất là chính xác hơn, nhất là nếu xét ông LVT đã làm gì trong những năm qua.
 
[30] Câu này là hoàn toàn đúng: không thể chỉ nói suông mà mỗi người Việt Nam phải hành động cụ thể để bảo vệ và khôi phục chủ quyền này như cha ông Việt Nam đã làm hàng ngàn năm nay. Câu này cũng bác bỏ cách hiểu thứ nhì về [28][29].
 
[31] Đề nghị “kiên trì sử dụng Công ước LHQ về Luật Biển năm 1982 (UNCLOS) và Tuyên bố về ứng xử của các bên tại biển Đông (DOC) cũng như những chứng cứ chủ quyền về Trường Sa - Hoàng Sa từ trước đây, tạo nên cách thức chủ đạo để bảo vệ biển Đông và các đảo Việt Nam; thu thập đầy đủ chứng cứ pháp lý để khi cần Việt Nam sẽ có thể đấu tranh pháp lý với Trung Quốc trên mặt trận pháp lý quốc tế” là hợp lý. Tôi có thể đi xa hơn và cho rằng Việt Nam nên công khai đề nghị Trung Quốc ra Tòa án quốc tế, nhưng có lẽ nhiều người cũng đồng ý rằng đoạn tôi trích cũng là hợp lý.
 
Câu “Chúng ta phải ôn hòa và kiên trì sử dụng Công ước LHQ về Luật Biển năm 1982 (UNCLOS)” có từ “ôn hòa”. Trước sự gây gấn của Trung Quốc, đề nghị chúng ta phải ôn hòa có thể gây phản cảm. Nhưng có lẽ ông LVT có quyền đề nghị ôn hòa, và người khác có quyền đề nghị không ôn hòa, mà không cần phải đả kích nhau nặng lời. Và cũng còn tùy mỗi người định nghĩa thế nào là “ôn hòa”.
 
[32] Trả lời đó là hợp lý, và trong đó “chuẩn bị đầy đủ sức mạnh vũ trang để đáp trả khi bị tấn công” cũng nói lên phần nào về từ “ôn hòa” trong câu trước. Đề nghị ôn hòa nhưng phải sẵn sàng đáp trả vũ trang khi bị tấn công, không phải là đề nghị Việt Nam nên nhu nhược.
 
[33] Câu này ở đây và nằm trong ngoặc kép có vẻ lãng xẹt. Theo tôi hiểu thì nó là kết quả của sự biên tập vụng về. Tuy nhiên, khái niệm hay cả đề nghị “Ứng xử tương xứng với phẩm giá” không có gì sai nói chung hay trong bối cảnh hiện nay. Như ông LVT đã nói, người Việt Nam không sợ Trung Quốc – đó là một phẩm giá. Quyết liệt bảo vệ chủ quyền trước xâm lăng từ phương Bắc là một phẩm giá được đề cao cho mọi người từ lãnh đạo đến người dân (eg, những người dân như Hai bà Trưng, Bà Triệu, Phạm Ngũ Lão, Lê Lợi, Trương Công Định), một phẩm giá mà thế giới cho là rất đặc trưng về dân tộc Việt Nam. Ứng xử tương ứng với những phẩm giá đó là điều cần thiết cho mọi người từ lãnh đạo đến người dân.
 
***
 
Trong bài viết này, tôi đã cố gắng phân tích bài phỏng vấn ông LVT một cách khách quan, tính đến bối cảnh của đất nước, và thấy rằng:
 
● Bài phỏng vấn có những điểm tích cực và đã nói được lên báo chính thức [chính thống] một số điều tuy nhiều người biết nhưng ít ai đã đưa được lên báo chính thức [chính thống].
 
● Bài phỏng vấn cũng có một số điểm chưa cẩn thận đủ, chưa tính đủ đến các cách hiểu khác nhau của người đọc hay các ấn tượng khác nhau mà người đọc có thể có.
 
● Nhưng điều quan trọng là cái khung [nhan đề] của nó là không phù hợp cho bối cảnh.
 
Người đọc sẽ tự đánh giá những điểm khách quan hay không khách quan trong phân tích của tôi. Để công bằng, tôi xác nhận rằng tôi và ông Lê Vĩnh Trương là cùng trong Quỹ Nghiên cứu Biển Đông.
 
D.D.H.
 
 

 

 
 
Nhận xét (0)
Viết nhận xét
Your Contact Details:
Nhận xét:
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Security
Hãy nhập mã xác nhận
zovirax medication lamictal drug discount order disulfiram online real ephedra diet pills for sale diamox delivery uk generic mirapex safe rumalaya forte legal us buy lipitor with visa thyroid medication for cats vpxl discounted doxycycline monohydrate 100 mg oral tablet eurax hydrocortisone side effects phone in order for ranitidine ventolin to buy from europe lipitor online india hytrin buy on line depo medrol side effects order atorlip-20 overnight best medication for anxiety during pregnancy clomid pharmacy prices how long does it take for valtrex to work on fever blisters avandamet for sale australia viagra and blood pressure medications cheap pharmacy prices buy generic tetracycline online health canada cozaar can i buy retin in canada trazodone uk next day delivery meclizine next day delivery buy liv 52 online overnight methotrexate medication side effects buy over the counter voveran sr online can i take protonix and plavix adjusting synthroid dose based on tsh eat healthy manchester retin-a 0,05 generic reviews we are young chords fast ranitidine deleviery low aciphex erosive ppi trazodone for sleep user reviews quando si usa il femara buy online accutane generic to buy myambutol in uk cheap citalopram sale uk aceon 20mg tab no rx female viagra online lady era cheap price selegiline atypical depression buy flovent from mexico online sinemet online overnight shipping amaryl ordering no prescription does ranitidine cause weight gain over the counter asthma medication 2013 elimite without prescriptions paroxetine without prescriptions zestril 10 mg side effects order prednisone for cats protonix side effects liver order toradol overnight comprar trimox original en madrid advair diskus online shipping motrin ib 100 tablets seroquel over counter get prescription medicine online aap ki adalat full episodes online can we trust bupron sr online nizoral brand pills diamox 100mg buy no prescription uk accutane without ordering cialis sublingual pharmacy prescription singulair montelukast side effects aygestin drugstore.com all types shallaki pills pharmacy that sells zoloft cost of yasmin in uk buy yasmin usa order lopid overnight adalat gits 20 mg ginette-35 rx buy estrace tablets online buy sarafem 50 liv online overnight cipro tablets pictures of buy cyproheptadine hydrochloride online seroquel side effects rx list where can you get non prescription amoxicillin purchase colchicine in us cialis professional buy no prescription can aspirin make you gain weight voltaren gel price nz citalopram buy australia crestor discount program buy motrin quick buy trental from canada generic neurontin side effects order sominex tablets where to buy alli online uk prescription brahmi without a script order generic plavix canada zyvox sales pharmaceutical 600mg penegra 100 is ranitidine over the counter in canada what does calcium carbonate do to water pharmacie de garde bruxelles 1050 licensed pharmacy abilify famvir drugs for sale what is prednisone 20 mg prescribed for lisinopril hctz 20 12.5 mg tab side effects what is prednisone ingredients mexitil online no prescription grapefruit and blood pressure medication mexitil manufacturer non prescription acticin pharmacy piracetam buy online acheter wellbutrin sr pas cher lipitor no prescription cheap price independent pharmacies on cape cod dose of atrovent in children list of tesco stores selling eurax cheap mexitil mg buy generic ginseng resources for finax glycomet for sale usa celebrex sales 2011 can you buy calcium carbonate over the counter in germany can you get pregnant on diflucan first pharmacy san juan puerto rico nitroglycerin tablets generic name buy tadacip 20mg online lukol supplier in uk where to buy shallaki where to buy clomid in uk prescription online pharmacy uk hydrea colchicine tablets us online coupon for alli diet pills prometrium on line no script cheapest terramycin canadian norvasc s club juniors new direction rxrelief pharmacy discount card nexium for men in usa side effects of maxalt mlt 5 mg para que sirve la amantadina clorfenamina y paracetamol juntos buy ortho tri cyclen lo no prescription cheap ampicillin per pill cicloferon suspension varicela sex pill viagra uk prazosin brand positioning best site to buy tadalis sx dostinex tablets for sale can you buy order altace perscription flagyl dosage for bv treatment acticin discount code bayer levitra 10mg is generic meclizine available in usa mail order tadacip depo provera for sale online wellbutrin dose for smoking cessation zanaflex pills sweat halloween costume contact lenses cheap pay by check online pizza ventolin india pharmacy generic zanaflex capsules flomax sales us cheap aygestin uk discount rx card florida motilium equivalent in usa buy viagra new zealand online buy diflucan with e check buy eurax paypal buy diflucan online thailand american lithium minerals inc amlm purchase zyrtec cheap how old do i have to be to buy viagra genuine keftab 100mg purchase abilify 15mg bystolic over counter uk buy dapoxetine online reviews actoplus met perth australia buy ponstel pills online januvia 100 mg tabletten elocom crema precio etodolac over counter uk side effects of propranolol little blue pill with a d on it zetia online australia viagra patent expires is baclofen available in canada buy malegra fxt perth australia buy cheap inderal pills where can i buy kytril in canada pharmacy viagra echeck accepted fluoxetine tablets wikipedia does effexor xr make you gain weight noroxin no prescription compare prices brand cialis free shipping best generic female viagra sites what symptoms does prevacid treat triamterene 37.5 hctz 25 where to buy sinemet in canada safely better than cephalexin betoptic medicine children generic cleocin ovules quiero comprar lanoxin is it safe to order famvir blood pressure medicine clonidine side effects keflex doctors online motilium usa sale can you order florinef zestoretic over counter order coumadin from usa without prescription remedio sertralina 50mg emagrece cefixime 400 mg uk buy voltaren next day buy cephalexin 500mg canada buy himplasia mg cheap viagra canada no prescription novolog mix 70 30 flexpen can get propecia nhs buy mestinon boots fertility pills to get pregnant over the counter nizoral tablets dosage for tinea versicolor motilium price india generic decadron no prescription thuo^'c doxycycline capsules bp is generic singulair available at walmart chlorambucil leukeran cats can i order antibiotics online buy atrovent astrailia kosovarja tu qi video acheter lipothin pas cher what is doxycycline taken for lexapro rx assistance program lipitor on line in the uk generic indocin no prescription pharmacy has best price seroflo vpxl generic mexico buy suprax quick 24 media tumblr love famvir mg buy super viagra onloine albenza limited india cytoxan shortage walgreens valtrex prices chloroquine sale montelukast pregnancy class what is phenergan injection used for mevacor cheap order finast online in usa buy forzest in australia anafranil clomipramine hydrochloride sarafem pct buy cheapest genuine cialis online lithium from canada buy canada no prescription for artane diltiazem er patient reviews viagra plus cheap uk buy online ditropan generic research grade sarafem elavil looking for what does tadacip low cost overnight colospa buy brand reminyl where to buy flagyl online without rx orlistat sales 2008 differin adapalene cream 0.1 reviews para que se usa la pastilla ciprofloxacino motilium tablets for sale espa super active accutane pill for acne drug market order eulexin enalapril maleate side effects best cialis soft prices cheapest estrace pills ivf elimite direct pharmacy flonase discontinued buy anastrozole australia revia sublingual dosage lithium medication brands side effects lisinopril 10 mg tablet lincocin canada drug store top 10 online kamagra oral jelly sites zenegra medication online cialis soft with paypal payment buy dostinex online cheap nike air max 95 360 uk bactroban online in us buy prograf decadron by mail order pharmacy schools outside us pyridium order on web flomax without script phd pharmacy 2010 europe alphagan dose list of non prescription drugs in india can buy zoloft over counter orlistat prescription strength trazodone canada pharmacy can you get minocycline over the counter the best weight loss pills at gnc brafix online ordering orlistat alli boots free or low cost lopid overseas pharmacy no prescription starlix taking synthroid and still gaining weight suhagra rx safe buy flagyl er online stats 19 uk the online drugstore betoptic actonel overnight zithromax uses std cymbalta medicines no prescription actonel cheap chloromycetin pills medrol no prescription allergic healthy heart rate for 16 year old male how can i buy aciclovir tablets for cold sores manly sildenafil citrate tablets cooper pharma sale mentat phentermine topamax dosage does albuterol inhaler contain steroids how to get clomid uk skelaxin online bestellen where can i get cytotec in the philippines amaryl 2mg price in pakistan orlistat shortage 2012 uk 1 mg finasteride side effects imuran online coupon code aqua ban water pills dosage is mail order benfotiamine safe tretinoin 0,05 over counter buying zyprexa using paypal triamterene drug schedule how to take fml forte mg acheter pas cher cytoxan celebrex 100mg price side effects of promethazine hydrochloride 25 mg nizoral tablets no prescription doxycycline hyclate 20mg price nexium sale online indian jelly viagra online pill matrix pharmacy tijuana mexico max dose of zocor with norvasc generic estrace india cipro antibiotic uses cheap overnight buy albendazole januvia 100 mg tablets buy zofran 10 viagra vs cialis vs levitra alcohol haldol with no prescription types water pills high blood pressure side effects of hytrin 2mg what is hydrochlorothiazide 25 mg used for ciplox drugs online purchases pharmacy has best price ashwagandha lamictal tablets dosage purchase plavix in us zofran online legally acivir pills pharmacies best place buy pet meds online diclofenac gel 10 mg femara to buy in england topamax dosage instructions thuoc sotalex 80 methotrexate shortage canada vasotec sale prescription us online pharmacy no prescription lynoral can order tretinoin 0,025 canada buy aciphex online no prescription acquisto danazol sicuro online accutane treatment timeline what is the dosage for methotrexate how to buy cialis soft maximum dose of hyaluronic acid buy diclofenac in australia what does inderal overseas pharmacy no prescription femcare cheap amaryllis bulbs buy canada drugs levaquin medicine purinethol with paypal payment generic cialis soft paypal order capoten tablets cheapest place to buy alli approved olanzapine depot review breeders cup 2011 lasix erythromycin ethylsuccinate 250mg buy ephedraxin online at canada pharmacy minocin mrsa is generic paxil the same cozaar pharmacy prices list lamictal on line purchase buy paxil cheapest buy doxycycline in india online buspar india sale where do i lisinopril in uk buy motrin online with mastercard antabuse indiana no prescription cheap accutane suppliers of albenza in us flomax over counter uk valacyclovir side effects hair loss where purchase inderal nexium online usa lithium nirvana youtube how much does combivent respimat cost wellbutrin sr uk next day delivery viagra pharmacy 2u mircette tablets for purchase cheapest hotels in liverpool centre generico do medicamento vytorin brafix mg buy find canadian pharmacy without prescription order elocon tablets phenergan wanted online review trazodone cheap what is prazosin drugs yasmin movie watch online primatene mist available canada generic brand for ventolin better than ralista prednisona vademecum peru can you only get allegra on prescription ciprofloxaciclina prices in the uk generic elavil for sale on line lowest price finax artane generic cheap costs styplon women buy doxycycline dogs side effects vomiting tetracycline tablets 500mg buy generic luvox online with prescription arimidex 100mg tablet amoxil dosage for strep throat no prescription uroxatral cialis online paypal payment cheapest place order viagra generic uroxatral uk paypal buy ceftin online with mastercard buy flonase online prescription where to find dramamine online pharmacy reviewer forum sleeping pills no prescription canada buy generic adderall online no prescription colchicine order no prescription levaquin prescription help lloyds pharmacy store locator leicester motrin 800 uk proscar generic name of hoodia gordonii lequel acheter starlix discount card where to roxithromycin yasmin without insurance is there a generic drug for actonel buy levothroid australia sale order tenormin diflucan recommended dosage discount canadian pharmacy maxalt levitra 10 mg 2 tablet albendazole price philippines cardizem cd drug classification fenofibrate micronized 67 mg capsule buy betapace boots viagra plus generic levitra 20mg online sale of albendazole elimite without prescription canada online betnovate purchase sominex rxlist amantadine australia farmacie online cluj napoca percocet 30 wiki buy toradol 5 how does cabergoline prevent ohss clavamox 500 untuk ibu hamil pravachol for men in usa buy over the counter aristocort online get purim las vegas evecare capsules in dub valtrex on line in the usa where is voltaren made best price aldactone best diet pill you can buy drugstore dostinex mais barato em curitiba nolvadex buy online us is it safe to order baclofen how to take ashwagandha for weight gain diovan best price lotrisone prescriptions can you order citalopram what is meloxicam 15 mg tab used for buy aldactone no prescription fast delivery yagara mg buy buy ciplox online overnight aldactone on line in the canada clomid pregnancy test how to purchase biaxin relafen refills oxytrol dosage too high best place to buy mevacor pharmacy reviewer forum drugs ono la florida aravaca craigslist house for rent manchester ct what symptoms does promethazine codeine treat quiero comprar tegretol trazodone medication online carafate liquid generic maximum daily dosage of propranolol arimidex pharmacy mail order effexor xr drugs antidepressant suicidality minoxidil results new update levitra super active australia cipro private company registration forms can you get viagra at cvs acyclovir vs. valtrex for oral herpes zantac sale cardura comprar is yasmin better than dianette for acne buy aceon tablets online ron paul supports citizens united bayer timed release aspirin generic name can you buy cabgolin online buy flomax no prescription fast benemid deleviery allegra 180 mg price penegra tablets uk levitra professional no prescription pill legal buy bupropion online canada overseas pharmacy no prescription prinivil fastest amaryl uk delivery buy coumadin hong kong accutane reviews nhs viagra replacement over the counter max daily dose of allegra overnight delivery alphagan online motilium max dose were to buy viagra online cialis soft mexico companies only order levaquin overnight periactin online sales erythromycin without a prescription from mexico best deal cialis online cialis for women does it work acticin discount where can you buy acai optimum in australia is generic synthroid safe diovan novartis 80 mg buy bactroban without a script ordering acai berry order fluoxetine no prescription norvasc pill shop discount code viagra for men buy online india what is lithium carbonate used for buy glyset cheap can i get high off synthroid recommended aspirin dosage for heart attack amaryl drugs oral clarithromycin side effects insomnia buy crestor online no prescription us reviews on depo provera injection saw palmetto online ordering anxiety uk twitter isoptin barato precose max dose buy online arimidex generic cheapest cialis 40 mg where to buy live chickens in san diego mentat doses yasmin buy online australia hydrochlorothiazide usa sale can you buy robaxin online buy albendazole online with out prescription claritin and birth control pills order alesse usa online augmentin tablets for purchase cialis 100 mg 30 tablet buy wholesale kamagra citrate yasmin contraceptive pills uk crestor and birth control pills where to get nymphomax how to use parlodel tricare express scripts prior authorization form lasix side effects in cats buy exelon from india cialis generico online paypal canadian health insurance companies speman ships from india cialis professional online pharmacy best pharmacy to order voveran sr atacand prescription information elocon doctors online where to buy colospa antivert online pharmacy shipped to canada mail order generic endep comprar sominex pela internet canadian pharmacy purinethol where to buy the antibiotic bactrim buy cheap pain meds online no prescription long term side effects of coreg florida xalatan cheap genuine coreg online uk buy depakote without prescription buy cheap aciphex online quality zestril how to buy cheap ginseng 40 mg paroxetine canadian online viagra plus no prescription needed what is bupropion tablets why has acivir pills been discontinued is it legal to purchase prescription drugs from india olanzapine western australia buy cyproheptadine will doxycycline cause weight gain can order atacand online what is keflex antibiotic used for how do i get viagra without seeing a doctor deltasone online forum dosage order cheap sale arjuna low arava prices at costco dosis de las pastillas cytotec allegra online bestellen second round of clomid success stories best place to buy abana online where to get clomid bodybuilding order citalopram from canada fincar where to purchase venlor dosage recommended famvir medication where to buy cheap bupropion uk cheap allegra 120mg can you buy rhinocort over the counter in germany ryobi lithium sale buy buproprion sr without prescription kamagra price uk where can youtube buy lasix oder mg tablets of prilosec purchasing mevacor online uk buy tadapox online no prescription united states doxazosin usa cvs prices cialis generico generic innopran canada imuran dosage instructions order nizoral online no prescription with a amex aciclovir prescriptions cheap prednisolone with no rx plendil 100 mg online pharmacy prednisolone cost of illegal drugs in canada avalide medication online buy viagra professional discount exelon corporation stock price history phenamax where to get snovitra super power pills sweat online pharmacy glucotrol xl online femara purchase clomiphene fertility in men eltroxin dosering prednisone side effects weight gain cheap doxycycline 50mg buy paroxetine quick hoodia discount voucher pharmacy escrow shut down ordering relafen can you buy arava xenical online canadian does metformin have a shelf life kamagra tablets offers lb ampicillin shelf life zyvox results forum my nizoral coupons where to purchase lithium bromide my ciplox coupons where lipitor prescription nitroglycerin spray drug canada pharmacy exam questions kosovarja revista 2011 online buy risperdal 100mg online buying prazosin using paypal canada buy actos without prescription resources for zyloprim calan shop net bystolic pharmacy price canada and trazodone actos no prescription canada lanoxin medication order diclofenac gel without script endep for sale philippines brahmi online pharmacy uk cheap brand levitra nizagara india companies only buy nimotop online from usa deltasone 100mg tablet cialis sale australia generic how long does depakote take to work for migraines prescription drug colospa buy cialis mexican pharmacies what causes low digoxin levels motilium tablets dosage for children much does generic clomid cost exelon cost without insurance discount code for antabuse donde puedo comprar cytotec en mexico prescription lamisil pills fast cialis jelly delivery fast acting 20 mg cialis from cannada can we trust altace online albenza shelf life accutane lawsuit settlements 2010 levitra super active sale pharmacy tablets buy zyloprim online no prescription united states list of tesco stores selling retin-a 0,025 non prescription vasotec compra cialis generico in italia best place to buy finax to buy epivir-hbv buying eurax for dogs best price for real acai motrin 1b dosage support canadianmedicinenow com glucotrol xl from is generic astelin available in usa cheap car insurance uk zyvox rxlist what does haldol do to you buy female cialis greece what is skelaxin 800 mg prescribed for buy kamagra spain maestro zyvox 30 mg valtrex pills prices canadian walgreens online prednisone 20 mg for asthma buy abilify online no prescription us 1000 mg prednisone iv order acivir pills online uk generic coreg medication prazosin 20 mg accutane results patients generic drug for sarafem cheap genuine aygestin online what does allegra do indian pharmacy nitroglycerin amantadine parkinsons disease safe dose of benadryl for 2 year old depakote direct pharmacy list of tesco stores selling antivert liquid nolvadex for research fertomid canada prescription aldactone perth australia cafergot usa no prescription levaquin buy no prescription ortho tri-cyclen not generic cephalexin tablets india what types of allegra are there plavix lawsuit update generic cozaar buy celexa mg tramadol us pharmacy overnight pharmaceutical machinery manufacturers best soft prices generic cialis pill shop ciprofloxacino pensa 500mg is it legal to buy kamagra buy biaxin australia albenza how to buy ordering revatio uk buying betoptic in manchester buy azulfidine mexican pharmacies acai purchase online long term side effects of taking amitriptyline calan not generic femara prices viagra generic predictions xeloda prix en pharmacie en france levaquin 5mg tablets flagyl er online uk medrol 16 mg tablete prospect buy amitriptyline 1mg generic lov cost lexapro order generic himcocid cheap calan us order what are trental tablets for flagyl er 40 mg dose lowest effective dose of crestor canada and erythromycin can buy viagra canada over counter use clomid steroids buy diakof hong kong malaysia prescription generic actoplus met no prescription together rx abilify himplasia drug class lisinopril 5mg tablets can i take ramipril and viagra sensitive skin+after accutane new facebook search how to use alavert pills buy cheap allopurinol overnight wellbutrin store genuine pfizer viagra delivers where can i get some imitrex buy snovitra super power 20 metronidazole 500mg cialisis generico en usa tofranil spain over counter drugstore hydrochlorothiazide buy hyzaar cytotec no prescription canada buy proventil online at canada pharmacy can i order paroxetine online to buy snovitra super power allegra d generic over counter what drug does lanoxin contain buy buspar 30 mg uk version of caverta changing from lexapro to zoloft where to buy minipress buying combivent online transition from zoloft to wellbutrin buy bactrim fast shipping luvox generic side effects digoxin tablets for dogs imitrex online overnight shipping bupropion xl rxlist how to buy viagra plus in london generic diarex uk paypal traveling prescription medication mexico buy carbozyne cheap floxin.com cipro xr 500 mg dosage buy adalat online in usa cheap generic citalopram cytotec generic 2013 drugs can you take haldol daily terramycin dosage recommended pharmacy that sells nizoral licensed pharmacy reglan seroxat paroxetine hydrochloride doxycycline dose for chronic lyme disease prednisone dosepak side effects rhinocort for sale uk buy depression pills online order generic glyset antibiotics for dogs online no prescription ordering differin canada bactrim overseas can you order haridra lanoxin without prescription miami seroquel 400 mg price seroquel legal in england sildenafil citrate 100mg pills buy propecia online us no prescription pharmacy assistant salary ireland can you take evecare daily cialis contact information synthroid dose for dogs kwikmed uk buy spironolactone aldactone cipro shortage 2012 alli diet supplement alli c purchase crestor 5mg tablets buy cheap anafranil online rumalaya forte canada head office where to flagyl promethazine codeine rx zyvox 1200 mg information long time side effects vasotec white oval pill that says watson 540 meclizine cost without insurance altace echeck buy naprosyn australia antivert pill shortage can i take mebendazole in pregnancy what is voltaren gel for omnicef reviews and dosage what is lopressor drug generic cabgolin uk paypal diakof supplier in uk adhd medicine strattera side effects online danazol india water pill prescription names amaryl drug card are there any over the counter pills for yeast infection over the counter azithromycin or doxycycline generic arava in usa generic maxalt us zyrtec dose for adults cialis super active 40 mg dose cefixime 100mg/5ml erythromycin dose for uti levitra plus medicine vardenafil buy proscar online in usa paxil progress full recovery naprosyn order in the us what is erythromycin es tablets 400mg singulair drugstore.com lasix lowest price buy confido in india online buy apcalis sx 200 inhalers sale uk cheapest ventolin prices glucophage by mail mobic best price ordering low dose zenegra what is prednisone steroid used for how to use lithium best rocaltrol prices buy synthroid cheap synthroid online doctor prescription viagra can you get malaria while taking lariam celexa 10 mg dosage what is suhagra 100mg zolpidem uk buy water pills weight loss results max glucophage dosage buy strattera pills in the india where zebeta grifulvin v from europe tetracycline side effects anxiety tamoxifen without ditropan tablets us online side effects of ethionamide valtrex generic vs brand feldene lawsuit settlements mail-order nolvadex 10 main types of drugs viagra plus in usa prescription drug diovan hct buy motrin from mexico online etodolac dosage canine cefixime suspension cost buy cheap femara online buy cleocin online no prescription us can you buy pariet over counter clomid generic vs brand name order ed drugs online viagra ireland over the counter como comprar female cialis over counter aldactone doxycycline generic mexico zyprexa discounts codes provera purchase in canada no prescription buy erythromycin quick ginette-35 mail order maxalt 10mg comprar no prescription cheap buy lipitor seroflo refills do i need a prescription for trazodone depakote er weight gain reviews comprar actoplus met portugal buy adipex diet pills online cheap cheap generic vytorin citalopram hbr prices strattera precio mexico switching from celexa to luvox where to purchase live crawfish in dallas glyset daily use reviews is generic minipress available in usa list of tesco stores selling coreg prednisone 10mg tablets used where to buy synthroid with mastercard buy emsam online usa quinine tablets for sale what does albenza treat how much will orlistat cost can you buy benfotiamine over the counter in germany doxycycline price india licensed pharmacy atarax side effects of yasmin retail cost of advair diskus zofran billig kaufen duetact online pharmacy uk buy propranolol online overnight online pharmacy toprol xl sexi shop cialis comprar acticin pela internet is chloroquine available over the counter plavix alternative drugs evista where to purchase what is acivir pills tablets erythromycin tablets for acne reviews what are the symptoms of getting too much thyroid medication cual es el precio del orlistat en mexico anacin echeck side effects of carafate in dogs metoclopramide medication where to buy skelaxin wanted online review lipitor trusted online drug stores in canada brand advair diskus suppositories buy buy zyban new zealand online buy cialis toronto cardizem where can i buy it buy vantin tablets online pioglitazone and bladder cancer the pros and cons my twitter stats where purchase cholestoplex olanzapine reviews cheap finpecia 100 mg propranolol 40 mg eulexin side effects long term use generic name for elocon can we trust colospa online meclizine online pharmacy uk buy lotensin 100 xeloda tablets side effects buy prograf 1 mg ordering synthroid online research grade ranitidine pramipexole gyno dose acai lowest price what is the generic form of metformin drugstore makeup colospa online forum lloyds pharmacy doxycycline how effective is lexapro for anxiety i pill decadron website online pharmacy uk xalatan where to buy naproxen 500mg where to buy colchicine online usa cheap genuine yasmin online metoclopramide direct pharmacy zithromax supplier in uk costco pharmacy aceon price zyloprim discounts codes generic silagra cost amitriptyline best price where can i order nizoral where can i buy fertility pills over the counter xl pharmacy reputation natural radiance testosterone cream men roxithromycin and alcohol consumption missed dose of depakote er snorting gabapentin capsules nitroglycerin results forum where to purchase zenegra retin-a 0,05 drug class buy torsemide 100 viagra professional 20mg tab recommended dosage of estrace cream liv 52 liver medicine buy acivir pills no prescription wellbutrin xl no prescription online retin a cream uses aciclovir tablets cold sores blue pill 100 abc trental online forum cialis super active uk buy buy clavamox drops for cats no prescription neurontin billig kaufen exelon pre employment test alternative medicine online courses canada levitra professional mail order india finasteride buy india proventil prescription seroquel no prescription compare prices uses for zoloft medication haldol dose for hiccups generic for cafergot elimite price best calcium carbonate prices leukeran cats price tulasi legal us ultra low dose flomax levitra professional costco buy trileptal hong kong prescription order procardia online no prescription with a amex legal buy doxazosin online canada is tretinoin 0,05 available over the counter periactin purchase voltaren 50 mg side effects bactrim ds for acne side effects can zofran cause weight gain amantadine comt lamisil comprimidos dosis mycelex-g pills doxazosin drug canadian pharmacy buy cialis astrailia cheap paxil 40 mg buy yasmin tablets india how to get viagra soft drug allegra usa sale is cytotec available in qatar vpxl shop buy betapace 50 kamagra gold lawsuit settlements original zocor online ginseng overseas sominex tablets uses how to get levitra diamox reviews and dosage pastillas redustat orlistat eulexin non perscription countries celexa lexapro wiki buy caverta online at canada pharmacy lloyds pharmacy online malarone what is the medicine singulair used for bonsai ficus ginseng sale walmart alliston ontario walk-in clinic shuddha guggulu to buy from europe generic for levaquin 500 mg baby aspirin miscarriage lortab 5 wiki uk pharmacies online that sell depakote beat way to order vpxl how to import benzac super active sale cheap levitra online pill store minocin overnight shipping cheap stromectol 100mg cheep voltarol tablets diclofenac medicine strattera reviews gliclazide 80mg metformin 500mg prevacid weight gain forums how to buy maxalt buy doxycycline over counter lithium drugstore com buy benadryl paypal search history buy generic aldactone online no prescription how long does it take mobic to start working yagara buy canada minocin australia price can i make bupron sr what is levoxyl taken for colchicine generic for seroflo mail order buy allegra d online allergies lady era side effects uk buy rhinocort online pharmacy what is tetracycline hydrochloride liposafe tablets side effects antabuse in the uk now what alli;s making now online forum buy astelin view topic what are lithium pills for purchasing lozol online uk what is penegra-50 Purchase depakote 500mg online benicar for daily use canada buy zerit uk low cost cefadroxil is cozaar available over the counter toradol maximum dosage synthroid generic equivalent cytotec purchase costco online flowers delivery zoloft weight gain study buy female viagra online cheap cam order viagra online canada mexitil 200 mg buy online rocaltrol generic reviews elocon ointment online generic name of pariet cost of accutane treatment lady era no prrescription comprar viagra farmacia ahumada weight loss alli diet pills cheap flagyl from mexico buy shuddha guggulu tablets online purchase zyloprim online i dont need viagra im italian what is zetia used for the drug ampicillin concentration for selection isoniazid western australia triamterene where to get free canadian family history apo-baclofen uses get eurax toronto ceftin ordering online pharmacy liquid glyset review healthy recipes for a meat and potatoes man free cialis phexin online ordering cialis 80 mg side effects order deltasone 120 mg dosage of triamterene hctz where to buy cytotec online uk can you use zovirax cream genital herpes dapoxetine buy online ireland actoplus met for dogs buy prescription mobic 100 mg best site for suhagra injectable ivermectin for chickens order zithromax from usa without prescription aciclovir tablets 400mg for cold sores buy advair diskus online from india ou acheter livebox 2 nolvadex before and after pics alesse 50mg tablets buy zestoretic fast shipping can crestor cause weight gain amazonia acai australia isoniazid dosage too high apcalis sx in the uk micronase max dose protonix maximum daily dosage antifungal pills over the counter walgreens rxlist valtrex prilosec drugs what will be the cost of generic lipitor buy naprosyn with visa prednisone 20 mg tab watson where can i buy viagra in england purchase generic prednisone mestinon usa hytrin best online non prescription pharmacy free viagrafix tegretol for sale uk weight loss prescriptions in canada generic drug sales data buy generic cafergot online no prescription black cialis 800 mg nolvadex no prescription canada over the counter viagra alternative canada canadian healthcare mall alesse birth control pills canada abilify without pharmacy purchase kamagra gold cheap artane shopping centre jewellers colospa shipping overseas estrofem transgender dosage buying urispas using paypal diltiazem 50mg tablets best online pharmacy generic coreg actoplus met india no prescription ditropan pills buy online sale aleve where can i buy nizoral shampoo in singapore aricept reviews for men cheapest requip paypal can you split cialis tablet acheter pas cher benadryl micardis prix en pharmacie en france where accutane singapore half inderal 80 mg anxiety women viagra reviews cefixime ofloxacin medline india can i get tetracycline buying zyban using paypal azithromycin z pack doses serophene cheap uk where to buy propranolol in uk buy synthroid 100mg online imitrex phone orders atrovent in croatia where in las vegas can i buy viagra canadian online photo labs drug use and abuse (first canadian edition) nelson education ltd buy diflucan mg where cane i buy lamisil online tadalafil tablets 5mg canada pyridium generic brand danazol where to get diferencia entre disgrasil y orlistat purchase clozaril in uk atrovent online in us purchase zanaflex on line in mexico what is micardis tablets clomid birth control online uk buy midamor with no rx effexor xr weight loss side effects will walmart cash an insurance check non persciption bactroban albenza online overnight shipping coumadin dose algorithm what does bactroban cream treat mail order generic micronase can you buy viagra jelly in ireland canadian chewable buying generic propecia online hospital pharmacy pre-registration northern ireland cialis side effects low blood pressure where can i purchase terramycin keflex for sale australia zyvox 10 mg periactin paypal innopran xl uk online buy minipress boots pharmacy pyridium plus still available side effects of ramipril 2.5 mg xenical pills side effects hyaluronic acid non perscription countries cipro no prescription bbb accredited pariet dosage too high tofranil in canada fast astelin delivery us online pharmacy no prescription unisom female viagra.com rogaine facial hair results azithromycin alcohol how long after salbutamol ventolin 2mg tablet lov cost dapoxetine hydrochlorothiazide no prescription fedex ups para que se usa el medicamento lopid cialis professional tablets online buy phenergan quick order finast cheap comprar lady era original research grade advair diskus dilantin generic reviews are alligators and crocodiles dinosaurs canadian pharmacy cheap amoxil beta blockers propranolol weight gain como comprar hydrochlorothiazide prednisona efectos secundarios gatos altace discount medications can you buy differin cream over the counter anavar pct nolvadex or clomid price increase methotrexate cheap generic coreg xanax and percocet erowid buying casodex using paypal buy lamictal odt serpina prices cvs que es el medicamento sertralina online canadian pharmacy legal simvastatin and diltiazem canada drugs benzac with prescription side effects of benzaclin topical gel levitra plus results forum viagra cheap pills lisinopril overdose 100 pure organic acai berry antioxidant facial cream review where can i buy lisinopril tablets ditropan australia companies only astelin generico online generic zovirax for sale on line maxalt prices cvs furosemide medication treatment female cialis no prescription compare prices my canadian pharmacy int momentum back pain pills buy finpecia 80 mg online viagra where to buy in canada wellbutrin brand name vs. generic over the counter allergy medicine alavert indian pharmacy combivent differin canada overnight delivery amoxil generic equivalent buying elocon for dogs eulexin 250 mg prec,o alli diet pill printable coupons suppliers of ventolin in us pharmacy escrow refills buy canada no prescription for erythromycin 100 mg female viagra zocor shop net xenical 120mg hard capsules reviews on vantin sale order apcalis sx health free buy amantadine online reviews aetna mail order forms prescriptions cheap nizoral 200mg levitra drug classification purchase generic uroxatral what is wrong with generic synthroid purchase generic minocin zolpidem uk name hyaluronic acid blueberry liquid review exelon nuclear employment zentel drug worms buy venlor online reviews is lopressor available over the counter haldol tabletten 1 mg buy alligator meat louisiana fresh buy over the counter zyprexa online do you need rx adalat india compazine price cost of aricept in australia bactrim ds uses side effects best legal on line site to buy cialis ceftin no script where to buy ginseng ointment is there a generic for actos diabetes pharmacy regulation republic of ireland what are avapro tablets used for integrative medicine alliance what is zyrtec medicine used for motilium 10 ingredients acai brand positioning cheap vardenafil online order generic keppra cymbalta medication for depression generic kamagra effectiveness do you gain weight after stopping topamax what is zyloprim tablets generic malegra dxt in usa acquisto cialis con mastercard 1 genital aciclovir tablets buy methotrexate sales (canada) what is metronidazole 500mg tablet used for tricor online store how much does sinequan cost buy nizoral 2 shampoo where cleocin on line withdrawal from skelaxin symptoms indian allegra kanthaswamy join i pill antivert website online pharmacy uk famvir generic depo provera birth control aldactone max dose side effects of tadalis sx is phenergan available on line in canada bystolic for anxiety reviews bupropion usages cheap v-gel uk overnight pharmacy betnovate side effects of generic celexa v-gel india allegra d online coupons lidocaine infusion what is tramadol used for liv cabec,a da moda onde comprar imitrex otc medication suhagra tablet side effects half price anacin costco pharmacy zyvox price is generic toprol xl equivalent acheter pas cher albendazole ordering ranitidine here in canada canada medicine shop rx strattera birth control online uk lowest dose of triamterene where to buy dapoxetine in malaysia semenax belgique pharmacie levitra orodispersible australia esomeprazole omeprazole differences seroquel echeck do you need rx viagra jelly neurontin on line in the india buy female cialis next day buy minocin online no prescription us buying medicine from canada legal buy brand cialiat walmart buy tricor in usa cialis professional where can i buy where is the beach in the celebrex commercial brand amoxil results forum i pill ranitidine website purchasing zetia online does stopping yasmin cause weight gain what is levlen for how much nolvadex should i take for my pct orlistat fda cephalexin by mail indian pharmacy zyvox diflucan online order how to order aleve buy lotrisone online without prescription pharmacy that sells amoxil buy pain meds online cheap buy casodex inhaler canada generic bupron sr paypal buy fucidin online from australia how much does keflex 500 mg cost toradol online order cheap cytotec 40 mg how to use forzest where to buy levaquin online canada and suprax floxin otic vs ciprodex how to buy indocin fluoxetine pharmacy coupons list of all generic birth control pills indian vermox original forzest online ordering discount apcalis sx online where to buy entocort acheter viagra sans ordonnance paris best site get female viagra lamisil from usa amitriptyline uk companies only how to make natural viagra purchase florinef pills where to buy valtrex in canada safely zoloft 40mg buy crestor paypal accepted us pharmacy online lamisil eulexin online shipping actos saturday delivery imitrex what does imuran look like lopressor online coupon code birth control pills trazodone lozol direct pharmacy buy robaxin online from uk remeron side effects go away buy kamagra jelly thailand sildenafil citrate zenegra online sales how to take amoxicillin capsules vgr 100 viagra for sale can mobic 15 mg get you high how much is generic plavix going to cost university michigan sports medicine back pain zyloprim drug interactions aciclovir uk brand name costco pharmacy caverta price levitra without methotrexate 100 review nike air max 95 cheap uk where to buy avodart without can you order brand advair diskus generic from zantac rocaltrol weight gain where can i buy prednisone in canada furosemide canada overnight delivery how to buy liv 52 isoniazid maximum dosage how to use azulfidine love and other drugs online free online forum buy beconase aq cheap generic craigslist manchester massage benzac online bestellen accutane diary 2012 allopurinol rash frequency z pack dosage for pneumonia what is suprax 400 mg used for pyridium 20mg tab free or low cost imitrex buy decadron hong kong prescription membership leukeran for sale uk mixing erythromycin and alcohol where to levitra professional snovitra super power tablets buyers of abana canada no perscription meds online aleve reviews amazon retino-a cream 0,025 doctors online buy trandate 80 mg online plavix tablets 150 mg get off allopurinol anafranil delivery london benfotiamine over counter uk buy generic beconase aq order differin on line india what does speman elavil for men in usa opening pharmacy costa rica wellbutrin online order legal buy online tadapox generic free januvia medication topamax coupons 2012 dilantin without rx cleocin discount voucher buy trileptal no prescription cleocin buy canada buy aciclovir uk tablets online buy metronidazole flagyl online cleocin dose national insurance category where can i buy allegra in canada cholestoplex online in us how to buy unisom in london is mail order bactrim safe price of arimidex in canada where to buy innopran femara brand positioning what does xeloda look like valtrex generic pill celebrex 200 mg prospect non prescription tamoxifen raloxifene side effects order lotensin overnight generic pills for revatio online generic viagra pharmacy viramune doctors online walmart pharmacy appleby line burlington generic bupropion xl side effects how much does bactrim ds cost without insurance yeast infection medication prescription diflucan tamoxifen discount voucher buying rx drugs canada tinidazole from canadian pharmacy buy cordarone 100 coumadin clinic winston salem nc a good web page to buy digoxin with no script accutane 100 review brand viagra buy on line discount kamagra mg uroxatral 10 mg tablets no prescription robaxin mit paypal viagra kaufen will serevent go generic buy diabecon australia what is the dosage range for lamictal regaine foam vs rogaine foam viagra over the counter walgreens generic wellbutrin sr coupon code pharmacy escrow avodart buy antibiotics online no prescription uk customer allegra 180 mg twice daily penegra lawsuit canadian plavix price avalide drugs protonix generic release date precose australia pharmacy canadian online pharmacies hydrocodone nombre generico de zovirax aricept drugs patient alzheimers ventolin australia buy adalat perth australia is it safe to order dapoxetine where to buy online drugs in the italy 1000 mg panax ginseng ordering carbozyne shelf life of ampicillin plates accutane canada recall buy mifepristone in ireland aciphex from canada indian allegra lyrics let;s list of vet-vipps pharmacies doxycycline uses and dosage diovan over the counter cleocin gel overnight delivery buy tadacip hong kong entocort over the counter order cleocin online danazol sale what is accutane made out of brand levitra pharmacy prices list anacin costco buy aleve bulk jumbo amaryllis bulbs for sale orlistat 60 mg hexal online hoodia india snovitra super power women buy cialis soft max dose atorlip-20 online uk buy allopurinol hong kong buy cialis viagra levitra venlor shop net generic zocor 40 mg nizoral cheap india pharmacy how to buy zithromax online aricept without cialis viagra comparison best zyvox prices long term side effects of prednisolone in cats seroquel medication guide viagra dose for recreational use zebeta capsules buy mestinon online cheap detrol online buy floxin cozaar canadian source buy benicar 15mg online maximum dose viagra you can take ceftin shortage cipla pvt ltd mumbai zyvox 1000 mg voltaren medication vigra lufthavn parkering can order casodex online is there a natural alternative to viagra mometasone furoate 0.1 soln the online drugstore ralista where to buy generic lasix illegal buy viagra online usa what symptoms does prednisone treat side effects of deltasone prednisone uroxatral prices cvs clorfenamina vademecum chile herbal viagra women pleasure plus long time side effects of zoloft is tadacip safe better than zantac orlistat canada overnight delivery buy acai online pharmacy lamictal pills wellbutrin doses for quitting smoking buy chloramphenicol cheap adalat oros tablets side effects effexor xr brand order florida detroit diesel allison ordering viagra online safe overnight prevacid tadacip online pharmacy shipped to canada what is the active ingredient in alavert buy coreg fast shipping indian manufacturer sildenafil what is ic cephalexin 250 mg sertralina y alcohol efectos prevacid cheap us pharmacy cost of betnovate buy lozol canada is ralista available over the counter beta blockers online pharmacy sample pharmacy mexico sarafem side effects of reminyl buy online antibiotics for dogs kosovarja revista 2011 prill buying cytoxan zithromax mg tablet generic neurontin 300mg misoprostol mechanism of action in pph coreg price india what is erythromycin used for treating dostinex medication interactions buy carvedilol without a prescription beconase aq tablet sale buy cialis no prescription paypal isoniazid tablets cost where do i viagra in mexico cialis how to get ortho tri cyclen noprescrition needed uk online pharmacy prednisone prednisolone compare buy toprol xl capsules where to purchase coumadin can you get erythromycin in liquid form pariet reviews for men purchase abilify 25 mg acheter du cialis en ligne forum is zoloft a schedule 2 drug cipla tadalafil india where can i get ginseng in wow cost of revia accutanewithoutprescription.net what is the cost of viagra in australia