Quỹ Nghiên Cứu Biển Đông

Vì công bằng và bình yên cho Biển Đông

Saturday, Apr 19th

Last update05:27:56 PM GMT

You are here: Hoạt động Bài viết thành viên Yêu sách mâu thuẫn ở Biển Đông: những hiểm họa khôn lường

Yêu sách mâu thuẫn ở Biển Đông: những hiểm họa khôn lường

Email In PDF.

Deep Danger: Competing Claims in the South China Sea

Người dịch: Phan Văn Song

Hiệu đính: Hoàng Anh Tuấn Kiệt

Marvin C. Ott (Current History September 2011)

"Biển Đông đang nổi lên như là một tiêu điểm đáng quan ngại cho Washington, trụ sở Bộ Tư lệnh Thái Bình Dương của Hoa Kỳ tại Honolulu, và ở một số thủ đô các nước Đông Nam Á".

Các vùng nước của Biển Đông được điểm bởi hàng trăm đảo san hô, rạn san hô và đảo nhỏ - chỉ có duy nhất một trong số đó có đủ nước ngọt để đáp ứng nhu cầu sinh sống của con người theo quy định của luật pháp quốc tế truyền thống.

Tuy nhiên, các thực thể địa lí này và 1,35 triệu dặm vuông vùng nước xung quanh chúng là đề tài tranh chấp chủ quyền lãnh thổ của Trung Quốc (TQ) và Đài Loan (có tuyên bố chủ quyền bao trùm hầu hết toàn bộ Biển Đông cùng tất cả các thực thể địa lý trên Biển Đông) và 5 nước Đông Nam Á (Malaysia, Brunei, Việt Nam, Philippines, và Indonesia; mặc dù tuyên bố của Indonesia chỉ giới hạn trong vùng nước ở đầu cực nam của biển này). Các nhóm đảo chính trong vòng tranh chấp bao gồm quần đảo Hoàng Sa do TQ chiếm đóng và quần đảo Trường Sa, nơi có nhiều nước tuyên bố chủ quyền đặt tiền đồn.

Cho đến giữa thập niên 1990, vùng biển này không chỉ có tiềm ẩn nguy cơ dễ tạo ra xung đột, mà nó còn có mảng tối trong chính trị quốc tế phải tính toán kỹ. Ngay cả việc TQ chiếm đóng quần đảo Hoàng Sa vào năm 1974, qua trận hải chiến với quân đội Nam Việt Nam, hầu như không có được sự chú ý nào của báo chí quốc tế. Các nước có tuyên bố chủ quyền đối với phần còn lại của biển này đã không ở trong tư thế thực thi tuyên bố hay thẩm quyền một cách có hiệu quả trên một khu vực khó khăn về hậu cần như thế. Hơn nữa, trong chiến tranh Lạnh, những xung đột trong vùng Đông Nam Á đều diễn ra trên đất liền, và Hoa Kỳ, cường quốc hải quân thống trị trong khu vực, đã không tuyên bố chủ quyền cho mình và cũng không quan tâm bênh vực cho những tuyên bố của nước khác.

Sự việc bắt đầu thay đổi vào năm 1995 khi Philippines phát hiện ra TQ xây dựng một tiền đồn quân sự kiên cố trên rặng đá ngầm Mischief xa xôi nhưng quan trọng trong quần đảo Trường Sa. Dư luận quan tâm nhiều do vị trí của nó – cách Philippines (Palawan) 120 hải lý nhưng cách TQ (Hải Nam) hơn 600 hải lý. Philippines đã phản đối TQ [về việc xây dựng cơ sở này]. Manila cũng đã cố gắng tranh thủ sự ủng hộ quân sự của Hoa Kỳ nhưng không thành công, tuy nhiên họ đã thành công trong việc thuyết phục Hiệp hội các quốc gia Đông Nam Á (ASEAN) bày tỏ mối quan tâm tập thể mạnh mẽ đối với TQ.

Bắc Kinh đáp trả bằng việc liên tục ve vãn Đông Nam Á, tìm cách tăng cường quan hệ trong khu vực và đánh bóng hình ảnh mình như là một "láng giềng tốt." Tâm điểm của những việc làm này là Tuyên bố về cách ứng xử của các bên trên Biển Đông, được ASEAN và TQ ký kết vào năm 2002, trong đó tất cả các bên cam kết ứng xử tốt trong khi chờ giải quyết các yêu sách mâu thuẫn nhau. TQ cũng bắt đầu chào mời sẵn sàng tham gia vào “phát triển chung” dầu khí và tài nguyên khoáng sản có thể có trong Biển Đông trong khi gác các tranh chấp sang một bên. Tuy nhiên, ngoài mặt thì trấn an, nhưng bên trong TQ vẫn không từ bỏ tuyên bố của họ đối với Biển Đông và vẫn xây dựng và nâng cấp cơ sở quân sự của họ ở Mischief Reef.

Đến đầu năm 2010, địa chính trị của vùng Biển Đông đã định hình thành nên ba chủ đề. Thứ nhất, sự xung đột mới chớm giữa các tuyên bố chủ quyền của TQ và những tuyên bố của Indonesia, Malaysia, Philippines, và Brunei đã được giảm nhẹ tầm quan trọng sau khi các chính phủ có liên quan tiến hành những công việc khác. Thứ hai, Việt Nam đã nổi lên như là ngoại lệ cho quy tắc này, khi tàu tuần tra hải quân và hàng hải TQ bắt giữ tàu đánh cá Việt Nam và gây sức ép lên các công ty dầu khí phương Tây đang thăm dò theo giấy phép của Việt Nam buộc họ phải dừng hoạt động. Mặc dù việc phân định ranh giới đất liền giữa TQ và Việt Nam nói chung là thành công, nhưng, biên giới biển ở Vịnh Bắc Bộ vẫn còn hiện hữu những tranh chấp nghiêm trọng. Thứ ba, một vài sự cố đáng lo ngại xảy ra, trong đó tàu tuần tra TQ thách thức và quấy nhiễu các tàu khảo sát hải quân Hoa Kỳ hoạt động trong vùng biển quốc tế thuộc vùng đặc quyền kinh tế (EEZ) của TQ. Sự kiện nổi bật nhất liên quan đến tàu Impeccable bị tàu và máy bay TQ cố ép ra khỏi khu vực mà nó đang hoạt động, cách đảo Hải Nam khoảng 75 dặm hồi tháng 3 năm 2009. Nhìn chung, bề mặt Biển Đông vẫn đang tương đối êm đềm, nhưng sóng ngầm cuồn cuộn ở đáy biển có thể nguy hiểm khôn lường.

Kêu gọi và đáp ứng

Tháng 7 năm 2010, Ngoại trưởng Hoa Kỳ Hillary Clinton phát biểu tại một cuộc họp của Diễn đàn Khu vực ASEAN (ARF) tại Hà Nội. (ARF triệu tập 27 nước tại một hội nghị cấp Bộ trưởng để thảo luận các vấn đề an ninh ở châu Á. Bởi nó được tổ chức quanh 10 nước ASEAN, nên trọng tâm khu vực của ARF có xu hướng [bàn thảo về vấn đề] Đông Nam Á..) Theo thúc giục rõ ràng của nước chủ nhà Việt Nam, Clinton hướng nhận xét của mình vào các vấn đề liên quan đến Biển Đông. Sau khi lưu ý rằng một số quốc gia Đông Nam Á đưa yêu sách ít nhất về một phần nào đó của Biển Đông hoặc các thực thể địa lí của nó, bà kêu gọi những người tham dự ủng hộ hai nguyên tắc truyền thống của ngoại giao quốc tế: đàm phán đa phương đối với các tranh chấp đa phương và với tình trạng quốc tế đã xác lập của các tuyến đường giao thương trên biển.

Về các tuyến đường biển đi qua Biển Đông - mà một số người đánh giá là nhộn nhịp nhất thế giới, bà Clinton nói: "Hoa Kỳ có lợi ích quốc gia trong tự do hàng hải, tiếp cận mở tới vùng biển chung của châu Á, và tôn trọng luật pháp quốc tế." Tuyên bố này tái khẳng định chính sách lâu dài của Hoa Kỳ là các tuyến đường biển ở Biển Đông không chịu sự kiểm soát, quyền sở hữu (chủ quyền) bởi bất cứ nước nào và tình trạng của các tuyến đường này là lợi ích sống còn của Hoa Kỳ ở đó các tàu thương mại và hải quân của họ thường xuyên qua lại. Có 12 trong số 27 đại diện tại ARF, gồm phần lớn từ các nước ASEAN, đã phát biểu ủng hộ vị thế của Hoa Kỳ.

Nếu Ngoại trưởng TQ Dương Khiết Trì chọn cách không phản ứng, tuyên bố của bà Clinton và chính cuộc họp tự nó sẽ chỉ nhận được sự quan tâm chiếu lệ bên ngoài một nhóm nhỏ các chuyên gia và các quan chức trong khu vực. Tuy nhiên, Bộ trưởng Ngoại giao TQ đã có phản ứng giận dữ. Ông cáo buộc Hoa Kỳ can thiệp vào các vấn đề không dính dáng gì đến mình và dường như đặc biệt tức giận các nước khác đã hùa vào chống đối TQ có dự tính qua việc ủng hộ Hoa Kỳ. E rằng còn có điều mù mờ, một phát ngôn viên Bộ Ngoại giao ở Bắc Kinh sau đó đã nói, "Chúng tôi kiên quyết phản đối bất kì quốc gia nào không có dính dáng tới Biển Đông can dự vào tranh chấp, và chúng tôi phản đối việc quốc tế hóa, đa phương hóa, hay mở rộng vấn đề này." Trong khi đó (sau cuộc họp tại Hà Nội), một phát ngôn viên của Bộ Quốc phòng TQ tuyên bố theo ghi nhận rằng "TQ có chủ quyền không thể tranh cãi" đối với Biển Đông.

Tác động của những diễn tiến này làm nổi bật tầm quan trọng của Biển Đông không những là một đấu trường quốc tế căng thẳng và xung đột tiềm năng, mà còn là một phép thử và chỉ báo về ý định chiến lược của TQ đối với Đông Nam Á. Như vậy, Biển Đông đang nổi lên như là một tiêu điểm đáng quan ngại cho Washington, trụ sở Bộ Tư lệnh Thái Bình Dương của Hoa Kỳ tại Honolulu, và ở một số nước Đông Nam Á.

Trong hầu hết hai thập niên qua, rất nhiều điều mù mờ bao quanh ý đồ chiến lược của TQ đối với vùng phía nam của họ. Các học giả và các quan chức chính phủ TQ, đặc biệt là ở Đông Nam Á đã - và vẫn không chắc chắn và chia rẽ nhau về quan điểm của họ. TQ đã đưa ra các tín hiệu trái ngược nhau, cho dù vô tình hay hữu ý, đã góp phần đáng kể gây nên sự rối rắm. Nhưng kể từ cuộc họp ARF đó, các nhà quan sát am tường đã phát hiện một sự liên hệ chặt chẽ về quan điểm cũng như quan ngại.

Hòa bình và quyến rũ

Đối với các chính phủ Đông Nam Á, vị trí địa lí và dân số của TQ sẽ là vấn đề lớn, áp đảo trong quan hệ đối ngoại của họ. TQ có chung đường biên giới trên bộ rất dài với khu vực này. Qua lịch sử trải dài hơn hai thiên niên kỷ, dưới nhãn quan Khổng giáo, triều đình TQ luôn xem Nam Dương (Nanyang - biển Nam) như là chư hầu phải triều cống. Từ quan điểm này, việc thuộc địa hoá hầu hết các nước Đông Nam Á của châu Âu và Hoa Kỳ làm gián đoạn một mối quan hệ lâu đời và tự nhiên. Nhưng thuộc địa hoá cũng đã thu hút số lượng lớn người TQ tới định cư ở khu vực. Điều này đã để lại cho Đông Nam Á hiện nay một di sản đầy rẫy vấn đề - sắc tộc Hoa vừa lớn vừa vượt trội về kinh tế.

Chính phủ các nước Đông Nam Á trong những thập niên kể từ khi nước Cộng hòa Nhân dân Trung Hoa được thành lập đã thấy TQ chuyển hướng qua nhiều tầng năng lực và hành vi khác biệt. Trong những năm 1950 và thậm chí cả sau đó, TQ thúc đẩy ý tưởng quyền lực cách mạng vô sản, cổ vũ các cuộc nổi dậy Mác xít và các phong trào đô thị nhằm mục đích trước nhất lật đổ thuộc địa và sau đó lật đổ các chế độ hậu thuộc địa trong khu vực. Cuối cùng phong trào cộng sản chỉ nắm quyền ở các nước Đông Dương thuộc địa cũ của Pháp nhưng không vươn ra được bên ngoài.

Từ giữa những năm 1960 đến giữa những năm 1970, TQ đã bị tàn phá bởi chiến dịch cực đoan hoá cùng cực trong nước của Mao Trạch Đông – chính là Đại Cách mạng Văn hóa Vô sản. Trong giai đoạn này, TQ hầu như không còn là một thành tố quan trọng ở khu vực Đông Nam Á, và thậm chí ở bất cứ đâu trên chính trường quốc tế. Nhưng với cái chết của Mao Trạch Đông, và Đặng Tiểu Bình nắm vị trí lãnh đạo tối cao tiến hành cải cách kinh tế kiểu phương Tây, quỹ đạo chung của TQ và sự hiện diện của nó trong khu vực Đông Nam Á đã có bước ngoặt đáng kể và hứa hẹn. Bắc Kinh đã trở thành nhà vô địch trong các quan hệ kinh tế đang lên cũng như sự tăng trưởng và ổn định trong khu vực.

Lời nhắn nhủ tới Đông Nam Á, lồng trong cụm từ "trỗi dậy hoà bình của TQ," là lời nhắn các mối quan hệ cùng có lợi với tổng dương (postive-sum). Sự tương phản với thời gian trước đó - với kinh nghiệm lão luyện của các quan chức cấp cao Đông Nam Á - có thể hầu như không có gì ấn tượng hơn. Về triển vọng chiến lược, các nhà lãnh đạo TQ hiện nay hiện thân như nhà hiện thực chủ nghĩa cổ điển của châu Âu thế kỉ mười chín - quan tâm thiết thân tới các đặc quyền về chủ quyền và sự thiêng liêng của biên giới, nổi bật với các mưu toan quyền lực và ảnh hưởng. Từ quan điểm của chế độ TQ, Đông Nam Á được hiểu như là một vùng trong vòng ảnh hưởng TQ một cách tự nhiên và chính đáng, một khu vực mà các lợi ích của TQ là tối quan trọng. Khi những điều này được thừa nhận thích hợp, Bắc Kinh sẵn sàng thông qua các chính sách có lợi cho khu vực Đông Nam Á cũng như TQ – sự thống trị của nhân và hòa Nho giáo.

TQ hiện thân trước khu vực Đông Nam Á như một người hàng xóm lành tính, đôi khi được mô tả như là một "sự ve vãn dễ chịu" đã bắt đầu tạo nên mối quan hệ tốt đẹp vào giữa những năm 1990. Các nỗ lực ngoại giao tạo ra một loạt các thành tựu được thấy qua Hiệp định Thương mại Tự do ASEAN-TQ, các thoả thuận khung cho hợp tác an ninh giữa TQ và mỗi thành viên ASEAN, Tuyên bố về cách ứng xử của các bên ở Biển Đông nói trên và một quá trình "đối thoại" công phu cho sự tương tác có thứ lớp và thường xuyên về các vấn đề ngoại giao, kinh tế, và quốc phòng.

Tất cả điều này đã được củng cố bởi các quan hệ thương mại và đầu tư, vốn đã phát triển lên đến chỗ TQ đã thay thế Nhật Bản và Hoa Kỳ thành đối tác thương mại lớn nhất của ASEAN. Có lẽ thậm chí còn quan trọng hơn, TQ đã đầu tư mạnh vào cơ sở hạ tầng (đường sắt, đường bộ, vận tải sông, đường ống, và lưới điện), một công việc có ý đồ liên kết khu vực Đông Nam Á và miền nam TQ như một đơn vị kinh tế duy nhất. Đồng thời, TQ đang xây dựng một "dòng thác" các đập thủy điện lớn trên thượng lưu sông Mekong ở miền nam TQ. Những con đập này sẽ không chỉ sản xuất điện mà còn cho TQ khả năng kiểm soát lưu lượng hệ thống sông Mekong, với những hậu quả không được tiết lộ cho các nước ở vùng hạ lưu.

TQ mô tả tất cả những tiến triển này như là hệ quả tự nhiên và lành tính của "sự trỗi dậy hòa bình", và như là các lợi ích trọng yếu hiển nhiên cho Đông Nam Á. Tuy nhiên, ta không cần phải hoang tưởng để thấy những phát triển tương tự cũng phù hợp với – hay là tiền thân của - một chiến lược thống trị của TQ đối với Đông Nam Á. Ở các các nước trong khu vực, sau nhiều năm tin cậy trên sự tự miêu tả theo nghĩa quyền lực mềm của TQ, sự khó chịu và nghi ngờ về các khả năng quyền lực cứng đang tăng và ý định chiến lược rõ ràng của TQ. Những nghi ngờ này bị kích động - không chỉ bởi, mà là một phần đáng kể - thông qua các tuyên bố, hành động, tăng cường quân sự của TQ liên quan tới Biển Đông

Lần theo các đường nhiều chấm

Từ khi thành lập nước Cộng hòa nhân dân Trung Hoa, TQ đã công bố bản đồ xác nhận biên giới biển ("đường chín chấm") do Trung Hoa Dân Quốc ban hành đầu tiên vào năm 1936 và bao trùm toàn bộ Biển Đông. Trong khi một số tuyên bố biên giới khác của Bắc Kinh đã làm dấy lên tranh cãi ngay lập tức (ví dụ, liên quan đến Ấn Độ, Tây Tạng, và Liên Xô), khái niệm bành trướng lãnh hải của TQ thường ít tạo ra sự chú ý.

Tuy nhiên, điều này đã thay đổi chỉ sau một thời gian ngắn qua sự kiện Mischief Reef – tiếp sau những nỗ lực của TQ làm dịu mối quan ngại của Đông Nam Á và khéo léo loại bỏ Biển Đông ra khỏi mặt trận ngoại giao. Quan tâm của Bắc Kinh là đẩy vấn đề nhẹ nhàng: Một tuyên bố quyết đoán trên toàn bộ Biển Đông sẽ khiến TQ phải đối đầu với cả ASEAN, và TQ, trong mọi trường hợp, đều thiếu các khả năng quân sự để thực thi tuyên bố của mình. Đặng Tiểu Bình đã thường xuyên nhắc nhở đồng hương của mình một câu cách ngôn của TQ truyền thống "thao quang dưỡng hối (giấu mình chờ thời).” Đối với Bắc Kinh, sự minh bạch là một mối nguy hiểm và sự mập mờ là vốn quý khi nói đến Biển Đông.

Trong những năm sau đó, sương mù dày đặc vẫn tiếp tục bao quanh những ý đồ của TQ. Một số là một sản phẩm phụ tự nhiên của thực tế về các quan điểm khác biệt ở TQ (giới học thuật, ngoại giao, quân sự, báo chí) nêu ra/giải quyết vấn đề mà không có hướng dẫn rõ ràng từ cấp lãnh đạo cao nhất. Nhưng phần lớn các động thái là có tính toán, và kết quả là sự mong manh và bất đồng trong cộng đồng nhỏ các nhà quan sát bên ngoài và các quan chức, những người có theo dõi vấn đề. Quan điểm phổ biến cho rằng TQ đã yêu sách một điều gì đó ít hơn yêu sách chủ quyền đầy đủ - phần lớn là vì Bắc Kinh tránh sử dụng từ đó. Theo quan điểm này, các đường nhiều chấm biểu thị một cái gì đó khác hơn là một biên giới pháp lý quốc tế, mà là biểu thị chính xác điều mập mờ của TQ.

Lý do hàng loạt cho sự rối rắm vẫn cứ tồn tại. Vào các thời điểm khác nhau, các quan chức TQ đã dẫn ra cho các lí do cơ bản khác nhau và mâu thuẫn nhau làm nền cho tuyên bố của TQ, bao gồm cả sự hiện diện lịch sử, nguyên tắc quần đảo, nguyên tắc vùng đặc quyền kinh tế, và nguyên tắc thềm lục địa. TQ bác bỏ yêu sách của Nhật Bản đối với các mỏm đá trong Biển Hoa Đông qua việc nhấn mạnh rằng dân cư không thể sinh sống ở đó được như luật pháp quốc tế đòi hỏi - nhưng TQ đã dẫn ra cùng một dạng hình thể địa lí để biện minh cho tuyên bố của chính mình đối với Biển Đông." Tuyên bố về Lãnh hải của TQ vào năm 1958 nói tới "vùng biển công" (vùng biển quốc tế) ở Biển Đông – đã mâu thuẫn với khái niệm lãnh hải.

Ngoài ra, bộ luật do TQ thông qua vào năm 1992, đưa đường nhiều chấm thành điều luật được nói đến như "vùng nước lịch sử TQ". Mục này không có chỗ đứng trong luật pháp quốc tế. Bắc Kinh đã vẽ các đường cơ sở quần đảo xung quanh quần đảo Hoàng Sa (mà họ tuyên bố chủ quyền), nhưng không vẽ xung quanh quần đảo Trường Sa (mà họ cũng có yêu sách). Và TQ đã phê chuẩn Luật Biển của Liên Hợp Quốc, nhưng với các bảo lưu khiến cho sự phê chuẩn trên gần như vô nghĩa.

Hơn nữa, qua tuyên bố “vùng đặc quyền kinh tế ven biển”, TQ lại đưa ra một cách giải thích khái niệm về vùng đặc quyền kinh tế không được công nhận trong luật pháp quốc tế. Trong nỗ lực để nhằm bác bỏ một hồ sơ chung của Malaysia-Việt Nam nộp cho Liên Hiệp Quốc, năm 2009, TQ đã đệ trình một bản đồ bao gồm đường biên giới nhiều chấm của họ mà không có sự biện giải gì. (Indonesia phản ứng với một yêu cầu chính thức gửi Liên Hiệp Quốc rằng Bắc Kinh phải làm rõ tuyên bố của mình, TQ đã giữ im lặng.) Thật ra, đường nhiều chấm chưa bao giờ chính xác phân định biên giới, và nhiều phần của nó (ví dụ, gần quần đảo Natuna) vẫn hoàn toàn không rõ ràng.

Sương mù mất đi khi chúng ta xem xét điều mà đường chấm chấm của TQ có ý định chính xác chính là những gì mà các quan chức TQ đã nhìn nhận nó là một phân giới của biên giới biển TQ. Bên trong đường này là lãnh thổ có chủ quyền của TQ. Trước hết, để ý rằng các đường chấm chấm xuất hiện trên tất cả các bản đồ TQ xuất bản được nới dài thêm quanh Đài Loan - và không có bất kì nghi ngờ nào tồn tại vì Bắc Kinh xem Đài Loan là lãnh thổ thuộc chủ quyền TQ. Năm 1974, TQ triển khai lực lượng hải quân cưỡng chiếm quần đảo Hoàng Sa từ Việt Nam, một quần đảo không thuộc TQ vì tách rời và khác biệt trong vùng Biển Đông. Và Quân đội Giải phóng Nhân dân TQ (PLA) đã xây dựng một tiền đồn quân sự ấn tượng trên một rạn san hô nằm cách xa TQ hơn 600 hải lý.

Cũng lưu ý rằng luật lãnh thổ TQ ban hành vào năm 1992 khẳng định đường nhiều chấm và uỷ thác lực lượng vũ trang TQ bảo vệ lãnh thổ biển này của đất nước. Sự phát triển nhanh chóng của TQ về khả năng quân sự tập trung vào việc tung lực lượng hải quân và không quân vượt ra ngoài bờ biển của TQ. Trong thời gian đó, Hải quân TQ đã ngăn cản ngư dân Việt Nam không cho hoạt động ngay bên trong EEZ của Việt Nam, cùng lúc, Bắc Kinh cũng đã cảnh báo các công ty dầu quốc tế phải từ bỏ hợp đồng thăm dò, khai thác ngoài khơi Việt Nam.

Hơn thế nữa, một mặt TQ đồng ý kí Tuyên bố về cách ứng xử của các bên ở Biển Đông nhưng một mặt họ lại từ chối làm cho thỏa thuận này có ràng buộc pháp lý hoặc dừng việc xây dựng công sự mới. Hai đại tá PLA cao cấp đã trả lời "không" trong một hội nghị chuyên đề công cộng do Bộ Chỉ huy Thái Bình Dương Hoa Kỳ chủ trì, khi được hỏi liệu Hạm đội 7 của Hoa Kỳ có quyền đi qua Biển Đông mà không cần sự cho phép của TQ hay không. Và trong một màn trình diễn gần đây về sức mạnh công nghệ, một tàu ngầm TQ lặn xuống chỗ sâu nhất của Biển Đông và cắm một lá cờ TQ ở đó. Trong các cuộc thảo luận khác nhau, các quan chức TQ đã quy cho Biển Đông như là một "lợi ích cốt lõi" - một thuật ngữ trước đây được dành riêng cho Đài Loan và Tây Tạng.

Trong bối cảnh này, cuộc họp ARF tại Hà Nội đã cho thấy một khoảnh khắc rõ ràng - có lẽ không có gì rõ ràng hơn khi Ngoại trưởng TQ nhìn chằm chằm vào các đối tác ASEAN của mình bên kia bàn và nói gay gắt rằng một số quốc gia là "nước nhỏ" và TQ là "nước lớn."

Các vướng mắc Đông Nam Á

Hoa Kỳ sẵn sàng dành ra một phần vị thế cho việc ủng hộ một vùng biển chung, không là lãnh hải, và ủng hộ ngoại giao đa phương, trái ngược với sự quả quyết của TQ muốn thương thảo với từng nước Đông Nam Á một, lập trường đó của Hoa Kỳ được nhiều nước trong khu vực này hoan nghênh. Nó cho thấy một tín hiệu quan trọng và đã mỏi mòn chờ đợi rằng chính phủ các nước ASEAN không phải đối phó với TQ một mình mà có được sự ủng hộ của một người bạn hùng mạnh. Trong ý nghĩa này, sáng kiến của Clinton đã mang tới cho ASEAN một liều can đảm và sự tự tin trong mối quan hệ của họ với TQ.

Điều đó nói lên, rằng các nhà hoạch định chính sách của Hoa Kỳ phải duy trì một nhận thức lành mạnh về những gì các chính phủ Đông Nam Á thực sự có thể và sẵn sàng để hành động. Dùng một phép ẩn dụ hơi thô thiển, nếu Washington thi đấu với Bắc Kinh thì ít nhất một số thành viên ASEAN có thể sẽ sẵn sàng giữ áo khoác của Hoa Kỳ. Tuy nhiên, do một số lí do thuyết phục, có thể không trông đợi họ sẽ tự bước vào đấu trường theo bất kì cách nào ngoài việc cẩn thận đứng vây quanh.

Thứ nhất, có một phương châm lâu đời rằng các chính phủ Đông Nam Á sợ bị buộc phải lựa chọn giữa TQ và Hoa Kỳ. Toàn khu vực đồng ý rằng mối quan hệ Hoa Kỳ-TQ là cực kì quan trọng đối với tất cả các bên liên quan. Khi các nhà lãnh đạo trong khu vực được hỏi loại quan hệ nào bảo vệ lợi ích cho Đông Nam châu Á tốt nhất, câu trả lời là một biến thể của nguyên tắc Goldilocks – “không quá nóng và không quá lạnh.” Một mối quan hệ hợp tác, nhưng không phải là hợp tác sâu sắc, mà chỉ vừa phải. Y như lo sợ xung đột Trung -Hoa Kỳ, các nước ASEAN cũng sợ điều ngược lại - các cường quốc định đoạt số phận của các nước nhỏ bất chấp ước muốn của nước nhỏ.

Thứ hai, tầm ảnh hưởng và tầm với chiến lược của TQ với Đông Nam Á khá sâu đậm, mạnh mẽ, và ngày càng tăng. Điều này đặc biệt hiện rõ trong lĩnh vực kinh tế. Giữa năm 2009 và 2010, tổng giao dịch thương mại hằng năm tăng khoảng 50%. Không phải tình cờ, khu vực Mậu dịch tự do TQ-ASEAN có hiệu lực vào đầu năm 2010.

Thứ ba, mặc dù có các khoản đầu tư đáng kể trong hiện đại hóa quân đội, không một quốc gia Đông Nam Á trang bị đủ để đối đầu với TQ về quân sự. Nước duy nhất đã làm như vậy trong những thập niên gần đây là Việt Nam, đáp trả lại cuộc xâm lăng vào năm 1979 của TQ vào biên giới phía bắc của họ. Quân đội Việt Nam tự thoát ra khỏi cuộc chạm trán đó, nhưng Hà Nội không có ảo tưởng rằng thành công như vậy có thể lặp lại ngày hôm nay. Lực lượng hải quân và không quân duy nhất có thể đối mặt với TQ ở Biển Biển Đông một cách đáng tin cậy chỉ có Hoa Kỳ - và nếu điều đó xảy ra, chỉ huy Hoa Kỳ khó có thể kì vọng nhiều vào sự hỗ trợ hoạt động từ các nước ASEAN, ngoại trừ sự hỗ trợ có thể có và rất hạn chế từ Việt Nam.

Thứ tư, ASEAN không phải là hang gió không hiệu quả như một số người phương Tây mô tả - nhưng nó cũng không phải là chủ thể có mục đích thống nhất về Biển Đông. Điển hình như một số chính phủ ASEAN, gồm Lào, Campuchia và Myanmar, đáp ứng cao lợi ích của TQ và không có phần trong cuộc đấu trên Biển Đông. Điều tốt nhất mà Washington có thể mong đợi - và chỉ khi nó chăm chút – là được hỗ trợ ngoại giao thận trọng theo cách như những gì diễn ra tại cuộc họp ARF tại Hà Nội.

Nghiêm trọng vượt mức

Sự phân nhánh của một tuyên bố chủ quyền nghiêm ngặt của TQ đối với toàn bộ Biển Đông là sâu sắc. Bằng cách khẳng định chủ quyền đối với các tuyến đường biển, TQ đã xác lập một vị thế mà không một nước chính yếu nào trên thế giới có thể ủng hộ - các nước châu Âu không, Nhật không, Ấn không, Australia không, Hoa Kỳ không, và các nước ASEAN cũng không nốt. Rõ ràng, khi một cường quốc toàn cầu trỗi dậy nhanh chóng thực hiện một bước đi như vậy thì tác động nghiêm trọng quá mức.

Ngoài ra, Biển Đông, giống như Đài Loan, có tiềm năng gây ra xung đột vũ trang rõ ràng giữa Hoa Kỳ và TQ. Đây là một bóng ma làm các nhà hoạch định quân sự ở Bộ Chỉ huy Thái Bình Dương thức giấc giữa đêm. Nguy hiểm càng tăng lên bởi cách giả định rõ ràng của TQ rằng Hoa Kỳ đang thời kỳ thoái trào (cùng với các chi phí quốc phòng) trong khi TQ đang trỗi dậy (bao gồm cả chi phí quốc phòng).

Trong khi đó, mặc dù thường bị đánh giá thấp, một cấu trúc an ninh vượt trội và độc đáo đã nổi lên ở Đông Nam Á. Đó là, theo cụm từ thích hợp của Victor Cha, một "miếng vá chằng chịt " các cơ chế đối thoại đa phương và các cam kết an ninh song phương liên quan đến Hoa Kỳ. Cấu trúc đó gìn giữ hòa bình trong khu vực có hiệu quả trong vòng 35 năm qua và hứa hẹn tiếp tục làm như vậy ít nhất trong trung hạn. Một đối đầu lớn trong Biển Đông có tiềm năng gây tổn hại không thể sửa chữa được cho cấu trúc này.

Các sự kiện và các tuyên bố gần đây rõ ràng đã đóng khung cảnh quan chiến lược trong vùng Biển Đông. Một mặt, chúng ta đã thấy một vài cử chỉ của TQ có thể được miêu tả rộng rãi như là hòa giải. Tướng Trần Bỉnh Đức (Chen Bingde), tham mưu trưởng PLA, thực hiện một chuyến viếng thăm kéo dài một tuần tới Washington tháng 5 năm 2011. Trong một phát biểu quan trọng với các giới chức quân sự Hoa Kỳ, ông tuyên bố rằng "TQ không bao giờ có ý định thách thức [Hoa Kỳ về quân sự]," trong khi ghi nhận sự ưu thế liên tục của lực lượng vũ trang Hoa Kỳ. Trong khi đó, các nhà ngoại giao TQ đã liên tục cố gắng gợi ý rằng các quy chiếu trước về một "lợi ích cốt lõi" của TQ ở Biển Đông có thể đã bị hiểu lầm. Đối thoại Shangri-la diễn ra tại Singapore vào tháng Sáu hằng năm, Bộ trưởng Quốc phòng TQ tuyên bố rằng TQ không "tìm kiếm quyền bá chủ" trong khu vực.

Tuy nhiên,hầu như vào cùng thời điểm đó, cả Việt Nam lẫn Philippines đã đăng kí khiếu nại công khai những gì họ xem là hành vi bá quyền của TQ. Tháng 5 năm 2011 Việt Nam phàn nàn rằng tàu tuần tra của TQ đối đầu với tàu thăm dò dầu Việt Nam đang hoạt động ngoài khơi bờ biển miền Nam Việt Nam và cố tình cắt cáp thăm dò - sự cố thứ hai tương tự như thế xảy ra hai tuần sau đó. Điều này tạo ra một cuộc biểu tình phản đối chống TQ tại Hà Nội. Vào tháng 6, Manila cáo buộc hải quân TQ bắn vào ngư dân Philippines, đe dọa một tàu thăm dò dầu Philippines, và đặt các cột mốc (nhiều trụ và một phao) ở khu vực quần đảo Trường Sa do Philippines tuyên bố chủ quyền.

Điều gì là thú vị và quan trọng nhất là phản ứng của TQ về các sự cố này và các sự cố tương tự. Một phát ngôn viên Bộ Ngoại giao đòi hỏi cả hai nước này ngưng vi phạm trên lãnh thổ thuộc chủ quyền của TQ. Tờ TQ Nhật báo của chính quyền TQ đăng ý kiến của một học nổi tiếng TQ (Công Kiến Hoa) tố cáo rằng Việt Nam và Philippines đã lợi dụng sự kềm chế của TQ bằng cách cố chuyển tranh chấp song phương thành tranh chấp đa phương.

Bài báo này cho biết "Ban đầu, tranh chấp Biển Đông đã không dính tới bất kì tổ chức quốc tế hoặc khu vực nào. Nhưng sau khi ASEAN hình thành, Việt Nam, Philippines, và một số nước khác sử dụng nó như là một diễn đàn khu vực để phối hợp các vị thế của họ để ‘nói một tiếng nói chung’ và đạt được lợi thế chiến lược chống lại TQ. . . . [Và bây giờ Hoa Kỳ đã nhảy vào cuộc." Tác giả đã khẳng định rằng TQ ở vào thế bất lợi "chỉ với một số lượng nhỏ các đảo tranh chấp dưới sự kiểm soát của họ." Ngoài ra "không có một lực lượng hải quân ghê gớm. . . TQ đang ở một vị trí không thuận lợi. Để trở thành một thế lực có ảnh hưởng, TQ phải chuyển từ một ‘cường quốc lục địa’ thành một ‘cường quốc hải dương’. Và tranh chấp Biển Đông là một thử nghiệm thực tế cho TQ để đạt được mục tiêu đó." Không ảo tưởng, Bộ trưởng Quốc phòng Hoa Kỳ lúc đó Robert Gates, trong bài diễn văn cuối trước đối thoại Shangri-la, đưa ra một cách nhìn khác về Biển Đông. Ông nói "Vị thế của Hoa Kỳ về an ninh hàng hải luôn rõ ràng. Chúng tôi có một lợi ích quốc gia trong tự do hàng hải, trong phát triển kinh tế và thương mại không bị cản trở, và trong tôn trọng luật pháp quốc tế. . . [bao gồm]. . . . tiếp cận mở và bình đẳng các tuyến đường thủy quốc tế." Gates mô tả sự hiện diện an ninh của nước Hoa Kỳ tiếp tục và phát triển ở Đông Á và Đông Nam Á: "Hợp lại với nhau, tất cả những diễn tiến này cho thấy cam kết của Hoa Kỳ duy trì mạnh mẽ sự hiện diện quân sự ở châu Á, một sự hiện diện bảo đảm sự ổn định bằng cách hỗ trợ và trấn an các đồng minh trong khi ngăn chặn, và nếu cần đánh bại kẻ thù tiềm năng." Tóm lạiNhìn chung, Biển Đông là một đấu trường chiến lược có tầm quan trọng ngày càng tăng và mức nguy hiểm không phải là không đáng kể. Nhìn toàn cầu, một kỉ nguyên trong chiến lược của Hoa Kỳ đang kết thúc khi các lực lượng Hoa Kỳ bắt đầu rút khỏi Iraq và Afghanistan. Kỉ nguyên chiến lược tiếp theo chắc chắn sẽ có châu Á tại tâm điểm của nó - tăng trưởng về khả năng kinh tế và quân sự nhanh chóng trong khu vực đó làm cho điều này không thể tránh khỏi.

TQ tạo thành cốt lõi địa lý và kinh tế của châu Á, sức mạnh và tham vọng đang tăng của TQ sẽ thúc đẩy các sự kiện và buộc các nước khác phải phản ứng. Hoa Kỳ từ lâu đã có được sự vượt trội trong lĩnh vực hàng hải. Tuy nhiên, Bắc Kinh đang phát triển khả năng hải quân và không quân hiển nhiên dường như có ý thách thức sự vượt trội đó ở Biển Đông và ở các tuyến đường biển trên vành đai châu Á - và do đó thách thức lợi ích sống còn của Hoa Kỳ về tự do của các vùng biển. Các lãnh đạo cấp cao của Bộ chỉ huy Thái Bình Dương Hoa Kỳ không có ảo tưởng về tầm vóc của thách thức đang trỗi dậy này.

Nhận xét (0)
Viết nhận xét
Your Contact Details:
Nhận xét:
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Security
Hãy nhập mã xác nhận
buy generic sertralina online no prescription how to buy aricept in london can buy retin a online ordering klipal codeine canada compazine online from uk where can i get altace pills health canada glucofage avodart perth australia nootropil reviews best site to buy risperdal elimite generic wikipedia drugs top 10 online fluticanose sites buy thyroxin mg online usa buy minipress without prescription dilantin drug in fr pharmacy purchase aristocort online probalan over the counter canada unisom cheap uk pharmacy best place to buy actoplus met in india florida clozaril purchase artane lowest price where to buy proventil without a prescription glucovance spain isoniazid generic usa overseas pharmacy no prescription metoclopramide desyrel online pharmacies with out prescription best prometrium prices a good web page to buy cialis soft with no script buy lady era online reviews cost of mail venlafaxina order advair online no prescription with a visa is there a shortage of apo clopidogrel can order oestrogel canada requip online from canada purchase aleve online no prescription c ratioph buy online us deltasone online pay paypal risperdal online in uk erection packs 1 without a prescription from canada buy emoquette tablets australia buy digoxin boots pharmacy metocarbamol drugstore.com oratane pills online in the mexico relafen with no perscription cheap isotretin mg can you take requip daily where could i buy bentyl without prescription suppliers of roaccutane in us buy albenza capsules discount amoxycillin from usa where to buy cheap generic aripiprazola generic levothyroxin canada where to buy cheap generic salbumol buy carbozyne online overnight delivery antara mg buy proscar buy india how to buy geriforte actos buy online uk discount bupropionum from usa cost of cardizem buy glucotrol pills in the australia purchase kelnor in mexico pill rx health riperdal products best place to buy zitromax in australia ampicillin mg order buy requip online with no prescription tamsulozin online purchase where to buy minocycline amlodipin cost in canada yagara limited india estradiol valerate side effects uk research grade riperdal comprar anastrozolo portugal retino a cream 0,025 canada no prescription glucofage usa cvs prices order asacol tablets cheapest place to buy delta cortef augmentin noprescrition needed canada online pharmacy avodart for men in usa buy minocycline online canada no prescription rythmol sr trusted online drug stores in canada ordering adalat on line buy accutane pills online order prozac tablets robaxin italiano canada pharmacies online that sell bisoprololi fumaras purchase trial erection packs 1 lowest price order singulair online no prescription with a echeck buy advair pills in the australia buy dipyridamole online usa non prescription phenergan pharmacy buy cialis jelly online cheap doxi 1 online no prescription flunil online pharmacy shipped to canada prozac with no perscription neurontin over the counter uk pulmicort buy canada abilify shortage keppra generic usa malegra dxt pills online in the mexico retino a cream over the counter drugs buy cialis floxin pills sweat carafate pills aygestin from usa pharmacy order aleve pills buy levlen no prescription hydrodiuril on line in the mexico bupropion supplier in uk purchase hoodia on line in australia pariet drug schedule buy viagra professional uk is generic thyroxine effective compazine online legally buy roxithromycin australia acnetane delivered to your home can you take levaquin daily aldactone for men sale in uk baclofen next day delivery emoquette on line in the uk where to get amoxiline pct acticin india can you take valaciclovir daily abilify trusted online drug stores in canada tegretol drug in fr pharmacy where can i get serpina from lopid delivery london buy bisoprololi fumaras in india online where to buy xenical online usa over the counter medicine that acts as atomoxetin where do i neurontin in usa what types of levitra are there order cilest online without rx cialis bangkok allegra buy mexico xenical shoppers drug mart rogaine 5 over the counter usa tadalis sx reviews vagifem mail order buy generic cialis best price clomifene online pharmacy uk nootropil dose purchase female viagra on line in india discount suprax mg etabus canadian online overnight pharmacy generic amlodipinbesilat no prescription cialis jelly from usa nordette weight gain buy carafate without rx promethazine online bestellen disulphiram online from canada demadex prescription only levitra super active buy without a good web page to buy ortho tri cyclen with no script generic cefadroxil uk paypal cheap stieva a uk flonase online ordering all types plendil pills buy viagra in dublin triamterenum pills online in the india sale skelaxin safe levlen no precription amlodipin drug in fr pharmacy buy prozac online no prescription why has zocor been discontinued online pharmacy vasotec safe to buy generic zyprexa from usa ordering duprost canada actos in croatia zyloprim non perscription countries where can i get pariet pills alli online australia buy amoxicillin 500mg uk buy retin a gel 0,1 online with out prescription the chepest phenergan best place to buy otomax without a prescription thyroxin buy online ireland cafergot costco buy evista in india online zyban over the counter allopurinol over the counter uk antivert buy mexico what is minomycin for bph meds online aciphex from china buy brand viagra tablets usa buy aceon australia acnetane no prescription compare prices triamterene from canada with no prescription order trial erection packs 1 online canada purchase acai on line in usa viagra soft cheapest rate buy fluoxetine cheap buy etodolac online from india order metronidazole uk pharmacy order proventil on line uk key pred spain where to buy levitra professional online uk where to buy roaccutan online uk zyvox without script where can i buy anafranil tablets orlistatum over the counter australia buy shuddha guggulu mexican pharmacies generic ciprofloksacin in usa pharmacy buy drugs zocor retino a cream online usa no prescription wigraine with no rx where to buy levoxyl procardia dosage too high desyrel buy mexico apo clopidogrel over the counter canada buy generic arjuna online with prescription lopressor from canada buy dilantin cheap buy valaciclovir in india online erection packs 1 no script is it safe to order gabapentine salbutamol generic mexico indian generics online etabus purchase revia in india cialis professional cheap mexico pharmacy i pill cabgolin website purchasing aldactone online maxaman online bestellen buy dostinex online thru paypals aviane 28 to purchase without a prescription permethrinum drug class celadrin without rx where can i get trial erection packs 2 pills levitra plus discount furosemide on line in the canada canada buy estrace without prescription viagra jelly buy online canada flunil pricing curacne cheap uk pharmacy best site get retin a 0,05 order sepibest on line usa zocor no prescription overnight delivery tindamax drug in fr pharmacy evista on line in the india buy tinidazolum perth australia procardia over the counter india frumil generic canada generic buspar us cheapest vasotec tablets uk naprosyn india sale orlistatum pills buy advair diskus canadian online overnight pharmacy viagra fast mexico benadryl online australia flunil buy india order inderal online no presctiption lady era from canada without rx original roxithromycin online where to buy ginseng movalis without a prescription from uk can i make dramamine purchase zyloprim lowest price buy tofranil in india online imitrex online without rx buy triamterenum online usa purchase tinidazole on line in india ordering azurette usa doxycycline no prescription protonix refills order female viagra on line uk diovan roche precio argentina deltasone online from uk actos without a prescription buy tricor online with no prescription generic rogaine 5 for sale on line micardis online pharmacy shipped to canada ciprofloxacina generic india cleocin gel medication side effects bupron sr lowest price stediril uk sale online pariet overnight delivery celadrin on line in the india over counter cafergot buy diovan tablets usa where to buy oxybutyninum ointment zyban without rx diprosone limited india best place to buy haldol without a prescription olistat order online no prescription buy ampicilina greece buy aldactone uk generic micronase india fluoxetina canada prescription calan no prescription needed canadian online pharmacy best place to buy cilest online prevacid without subscription what does strattera levoxyl canada companies only crestor uk pharmacy carafate drugstore.com buy ampicilina online overnight billig benicar online kaufen nexium mexico no prescription wigraine order by phone brand name mevacor online where can i get prednisolone zitromax drugstore.com mentat australia companies only esperal generic 2013 drugs non prescription salvent nombres de viagras para hombres c ratioph pills online in the mexico voltaren to buy from europe generic pills for promethazine what is duprost drugs buying viagra super active using paypal renagel not generic is it illegal to order generic roaccutan fluoxetina birth control online uk can i make alti doxycycline thyroxin pills online in the mexico best place to buy terramycin in mexico where can i get deltasone from metocarbamol sublingual dosage buy trial erection packs 3 online uk no prescription long term side effects of claravis cefadroxil order in the us cabgolin from australia buying levitra from canada no prescription buy lasix online no prescription usa fincar online pay paypal order trandate on line canada can order curacne online use amaryl coupon online decadron shortage buy fincar tablets us revatio to buy from europe indian pharmacy cabaser best online viagra site zoloft trusted online drug stores in canada buy generic neurontin online no prescription generic fasigyne no prescription order diclofenac on line usa celadrin birth control online canada alavert for sale no prescription tinidazolum buy keftab cheap curacne maximum dosage where can i get oratane pills confido prices cvs purchase metrogel in uk stediril drugstore.com medazole over counter uk artane shortage pyridium without a perscription buy hytrin online from uk ventolin prescription coupon buy thyroxin online no prescription uk cheap maxalt no prescription duphalac birth control online canada what is baridium drugs suppliers of aciphex in us ranitidine online from canada tadalis online legally acai from usa pharmacy cheap genuine tricor online can you only get atomoxetin on prescription oder mg tablets of promethazine buy advair diskus pills in the mexico biaxin sold over counter pill rx health orlistatum products zedd over counter uk himcolin without prescription medication buy innopran xl online no prescription uk buy brand amoxil in ireland vpxl without subscription vasotec online in usa over the counter drugs similar to zyprexa what is atarax mg used to treat buy lipothin inhaler canada med cab stromectol generic toprol xl uk buy vytorin without prescription mometasona order in the us best price colchicine mentat medication indian generics online ephedraxin us online pharmacy no prescription seasonique propranolol usa pharmacy comprar risperdal original metrogel cheap us pharmacy mail order generic diflucan online janumet india is astelin legal in uk buy accutane online overnight delivery trazodone uk no prescription dutas pharmacy order ampicillin mexico pharmacy retino a cream 0,05 online purchase buy vermox with a mastercard oestrogel cheap australia pharmacy online omnicef india lasilix pill shortage orlistatum brand positioning floxin noprescrition needed uk online pharmacy canada and retin a 0,025 can you buy delta cortef in ireland best place to buy anteovin in india glucotrol xl online with out prescription where to purchase antara v gel online with out prescription where can i get some minipress ampicillin doctors online discount yagara from usa generic olanzapine usa where can i get some metformin where to buy zofran with amex uk pharmacies online that sell raciper obelit canadian online desyrel mg order coreg without a prescription from uk sinequan online coupon code zyloprim spain where to buy cheap generic detrol buy cozaar online without prescription azurette no prescription needed nootropil prices usa alavert online usa elimite online order reglan online in usa order glucofage on line uk best zydis prices vpxl online in canada capoten usa pharmacy crestor buy online uk western drug novo digoxin cephalexin no prescription order doxi 1 online no prescription with a mastercard cephalexin non perscription countries where do i cardizem in usa thyrohormone pill shortage zyprexa over the counter zyloprim without a prescription sale cardura can you buy trandate over the counter singulair buy australia artane lowest price clavamox with paypal payment frumil to buy in the usa without a prescription triamterene sublingual dosage oxybutyninum mexico companies only cymbalta birth control online mexico prevacid order online singulair online canadian erexin v pills sweat beconase aq usa cvs prices pill rx health order raciper products haldol cheap uk riperdal drugstore com pricing nizagara cheapest rate ordering xenical on line purchase silagra mg purchase zentel in uk albenza side effects uk atomoxetin generic usa fluoxetine over the counter india prometrium women buy buy cefadroxil pills in the australia discount quetiapinum from canada buy ortho tri cyclen tablets india estrofem for sale australia prometrium coupons buy diovan online no prescription uk ginette 35 tablets female viagra medication on line what is haldol tablets buy riperdal tablets usa what is astelin celebrex online australia american ovral l lamictal without a perscription buy buspar pills in the us albendazole brands india discount metronidazole from canada zovirax suppositories buy seroquel where to buy in canada rythmol sr uk companies only c ratioph mexico companies only all types micardis pills generic quetiapinum buy canada trimox phone orders adalat online cost of aristocort drugs similar to methotrexate orlistar generic name diclofenac gel on line in the uk lopressor canadian online overnight pharmacy buy himcolin online usa purchase amitriptyline in mexico curacne drug in germany pharmacy generic cardura cost azurette uk companies only levoxyl without a prescription from india caprysin mg canada revatio buy uk permethrinum birth control online australia where can i buy flagyl mg sominex side effects uk purchase lamictal on line in india brand name levoxyl online female viagra for sale uk long term side effects of nizagara purchase levitra plus on line in usa inderal 40mg 80mg can you buy sumycin in ireland where to buy tofranil drugs online ordering tadapox canada order rogaine 5 from usa without prescription zydis on line in the usa buy l thyroxine online in the united states without a prescription order estro on line canada buy cabaser online uk no prescription where do i levoxyl in india buy metrogel without prescription cheapest remeron paypal bupron for purchase without a prescription suppliers of fincar in us valtrex without a prescription from canada cheap genuine yaz online where can i buy viagra professional online without a prescription buy estrofem boots prednisona uses medication cipralex prescription only over the counter medicine dramamine where can i buy atomoxetin online without a prescription compazine prices usa generic levothyroid in usa fast metrogel deleviery albenza canada online no prescription ordering hoodia mexico otomax to buy in england ponstel delivered to your home buy ayurslim usa albenza women buy generic cefadroxil uk roxithromycin delivered to your home buy cymbalta online no prescription uk ordering novo digoxin on line order brafix without prescription comprar sinequan portugal purchase dilantin online alli drug in mexico pharmacy betnovate mg no prescription where to buy eurax with echeck buy periactin online without prescription dipyridamole brand positioning nitroglycerin without prescription pills unisom buy online india vistaril to buy in the uk without a prescription roaccutane supplier in uk best place to buy metoclopramide in canada buy ivenox without a subscription estradiol valerate cheap india pharmacy get altace las vegas best price seroflo is mail order reglan safe xenical mg canadian rx cheap movalis uk best percocet prices canada beconase aq tablets online innopran xl india pharmacy erection packs 2 online pharmacies with out prescription purchase pravachol on line in india uk pharmacies online that sell amoxil sale ampicilina levothyroid pills online in the usa arjuna reviews canada pharmacies online that sell etodolac apo clopidogrel for men sale in uk motilium side effects long term use acticin generic india best online pharmacy generic stieva a buy femara tablets usa isotretin fast canada buy viagra sublingual online pharmacy etodolac no prescription compare prices buy generic aceon online with prescription ranitidine without a prescription from canada alavert for sale australia anafranil sublingual dosage liquid cialis professional review metformin cheap mexico pharmacy cephalexin australia companies only buy sinequan capsules serophene from china cheap torsemide pills fucidin cheap mexico pharmacy order flagyl er from australia without prescription celexa perth australia janumet from usa artane mexico no prescription brand levitra prices usa buy online zestril generic atarax usa sale warafin over the counter canada purchase erection packs 1 in usa can order norvasc online how to buy elocon in canada buy effexor xr boots pharmacy himcocid mg tablet rythmol sr overnight pharmacy erection packs 1 buy usa almetec max dose order benadryl tablets meclizine dose buy valtrex pills online v gel online pharmacy uk what is nizoral drugs snovitra super power prices at costco lipitor non perscription countries rogaine 5 birth control online uk list of tesco stores selling tadacip lexapro shop net nordette online pharmacy uk paypal cialis soft how to buy zetia top 10 online brand viagra sites purchase lithium mg deltasone fda approved to buy without prescription atorlip 10 uk sale triamterenum online from usa arava noprescrition needed uk online pharmacy buying grifulvin v using paypal generic arimidex usa differin cheap uk best site get rogaine 2 permethrinum mexico no prescription buy imitrex online uk no prescription naprosyn on line in the mexico generic wellbutrin sr canada buy viagra pills online trental online pharmacy shipped to canada my vpxl coupons buy zertalin online from mexico zedd legal in england florida trental where to buy sarafem online canada do you need rx cafergot buy zantac new zealand online how to take orlistar mg mentax india sale diprosone over the counter australia buy viagra with mastercard buy fasigyn low cheap price can you only get tretinoin on prescription buy atomoxetin online thru paypals fucidin india sale flagyl fast india exelon without subscription buy brand cialis tablets mexico generic proventil switzerland accutane pas cher order antara from australia without prescription orlistatum drug schedule mometasona without script how much is prednisolona tablets neurontin medication overnight delivery florida bupron sr fast tizanidinum deleviery buy trial erection packs 1 pills in the us where to buy cialis jelly online india fluss 40 prescription coupon shallaki next day delivery shallaki online uk canadian pharmacy elocom tizanidinum india sale ampicilina canadian online overnight pharmacy coumadin pills sweat dyazide drug in germany pharmacy research grade erythromycin buy retin a australia do you need rx voltaren order levitra super active from canada without prescription can you order riperdal eurax online bestellen amlodipin buy usa buy proscar without prescription best place to buy clavamox in canada trial erection packs 3 maximum dosage fluss 40 sold over counter buy malegra dxt online cheap revia online from canada advair diskus discount no prescription buy acai online with no prescription zertalin lowest price endep without insurance where do i sertralina in uk revatio lowest price online order generic propranolol kamagra over the counter order keflex online without rx cheap professional viagra buy accutane tablets where can i buy tamsulozin reviews on levothyroid what types of alli are there cardizem tablets uses where do i zedd in mexico how to buy mirapex in london cheap genuine erection packs 2 online otomax women buy cheap isoptin uk buy viagra soft online safely can i buy thyroxin in canada genuine thyrohormone best price best viagra sublingual prices lamisil for purchase without a prescription purchase beta val in australia pill rx health alavert products purchase artane in us cheapest metronidazol tablets uk atarax birth control online mexico zitromax non perscription countries ondansetrona online canada non prescription suprax pharmacy atacand canada head office usa overnight pharmacy purchase speman on line in uk purchase brand amoxil in us viagra professional dose orlistato spain generic obelit canada medazole online from india toprol online pharmacy uk what is maxalt drugs cost of mail procardia where to buy innopran xl rogaine 5 pill shortage pilex medicine children mentat with no subscription buy flovent online zyrtec canadian online indian generics online astelin sertralina cheap uk pharmacy order oestrogel online no presctiption trental no prescription compare prices amoxicilina prices cvs dyazide canada retino a cream buy online ireland buy bactrim mg online for where to buy acai online india order trazodone on line usa midamor cheap uk pharmacy brand name floxin online acticin refills what is otomax western drug trental detrol canada no prescription medrol on line in the india doxycycline dosage for lyme salbutamol without a prescription from mexico diamox cheap india pharmacy ampicillin supplier in uk pharmacy has best price cephalexin where to buy retino a cream online mexico where to buy brand viagra mg canada pharmacies online that sell nootropil zithromax refills cleocin online no prescription amoxiline pills buy online viagra soft generic india health canada bupropionum best site for bactroban buyers of triamterenum canada best site get trandate how much is viagra jelly tablets buy adalat pills in the uk to buy demadex in uk estrace where can i buy it hydrochlorothiazide drug class permethrinum over counter uk wellbutrin sr dosage too high nitroglycerin over the counter uk acnetane without a script acai uk online best place to buy meclizine without a prescription order levitra super active without rx aciphex mg no prescription lipothin pharmacy mail order where to buy clincin without a prescription seroquel online with out prescription buy mirapex mg viagra super active for dogs buy yasmin australia pharmacy order cialis jelly from india without prescription can you buy zofran over the counter buy cipralex online no prescription usa list of tesco stores selling exelon oxybutyninum fast india curacne express canada order doksazosin lek from uk without prescription is cephalexin available on line in canada buy cilest low cheap price clincin discount no prescription buy indocin pills online buy zantac online no prescription usa purchase ventolin in mexico can you buy roxithromycin in ireland actonel reviews yagara with paypal payment predalone from mexico compare prices parlodel microzide online without rx dilantin phone orders cheap mevacor uk best price methotrexate is hytrin available over the counter is there a shortage of vytorin overseas pharmacy no prescription cardizem order azurette from australia without prescription ciprofloxacina online in usa beta val cheap uk purchase prometrium in canada uk pharmacies online that sell maxalt best place to buy parlodel online dilantin for sale uk levitra plus online australia cytotec over the counter uk purchase prednisona in us purchase roaccutan in usa ginette 35 online usa no prescription pill rx health order sumycin products cialis sublingual on line in the usa florida carafate cefadroxil trusted online drug stores in canada tinidazole generico italiano himcocid order in the us medrol online uk buy finpecia online cheap billig minipress online kaufen order antibiotics from canada brand name tofranil online sinequan cheap uk cabaser on line in the canada buy midamor mg online for best site for cymbalta genuine doxycycline best price buy amlodipinbesilat online without a prescription indian generics online carafate periactin uk sale cardura generic canada brand name ampicillin online gabapentine online from india stieva a usa cvs prices do i need a prescription for flomax suprax online from usa prevacid discount voucher where to purchase lotrisone cheap canadian actos no prescription oder mg tablets of coversyl buy estrofem tablets l thyroxine order by phone is it safe to order flovent roaccutan where can i buy buy anastrozolo in india online low price viagra plus uk fastest strattera uk delivery alavert canada companies only albendazole flagyl er from india what is metronidazole made of mometasona medication on line what is dapoxetine demadex shop net purchase aciphex in india mentax online order buy flomax online no prescription bystolic dosage instructions safe buy bentyl online rythmol sr medication on line pariet online no prescription zoloft mail order buy azurette tablets uk fast aceon deleviery zenegra canada head office rp cialis meclizine over the counter drugs is there a shortage of anteovin estradiol valerate uk pharmacy purchase amantadine on line in mexico zyrtec from uk altace australia price rogaine 2 from australia robaxin costco crestor india pharmacy buy inderal online from mexico safe buy alavert online do i need a prescription for oratane vermox buy australia promethazine mg uk toprol mg buy cheap propecia sale uk is it safe to order ovral l lantus pills buy online estradiol valerate online from canada buy fluticanose online canada no prescription rythmol sr no prescription overnight delivery buy frusemide boots ordering effexor xr usa nootropil price india discount norvasc otc generic pills for ovral l nitrofurantoin prices at costco kamagra oral jelly without prescription pills meclizine tablets side effects buy generic c ratioph online with prescription proscar discount fast anastrozolo deleviery cialis 5 mg generico keflex india companies only how to purchase levitra plus what is ciprofloksacin drugs no prescription zyloprim sale hyzaar purchase how much will alesse cost doxazosin non perscription countries a good web page to buy biaxin with no script order innopran xl from uk without prescription buy actos online safely minomycin to buy in england bentyl with prescription tinidazolum lawsuit generic frumil for sale on line depakote from usa pharmacy minomycin delivery uk buspar usa sale himcolin fast uk order salvent on line india buy albenda canada over the counter medicine wigraine can buy tadapox online best place to buy vpxl online buy amantadine online with out prescription best place to buy amoxicilina in canada cheapest duprost paypal liv 52 from mexico where to buy otomax online without rx buy mirapex online no prescription us buy zoloft online no prescription canada how to buy danazol in london ordering artane mexico uk pharmacies online that sell imitrex movalis canada overnight delivery viagra sublingual online from uk holtankoljak hu ordering prozac on line viagra jelly shelf life where can i buy fasigyne tablets what does quetiapinum arzomicin birth control online us buy antara tablets mexico plavix buy online india lasilix over the counter australia order fucidin online no prescription with a visa order provera uk pharmacy can we trust baclofen online mentat buy online mexico buy viagra super active online safely over the counter drugs similar to estrofem a good web page to buy nitrofurantoin with no script generic extendaquin no prescription lopid generic india tricor pills online in the india seroquel without a prescription from us where to buy tadacip online canada glucophage medication can you buy revatio online imitrex online pay paypal gabapentine on line in the india low price pilex uk aviane 28 lowest price free viagra trial coupon order elimite rx brafix discount voucher colospa generic uk ortho tri cyclen without a script pulmicort medication overnight delivery buy lopressor cheap where to purchase paroxetine roxithromycin italiano orlistar results forum lamictal fast uk why has prilosec been discontinued where to buy metronidazol with mastercard lansoprazol pct buy very cheap zestoretic order actoplus on line canada mobic usa safe to buy generic prilosec from canada purchasing ortho cyclen online uk norvasc from usa pharmacy zenegra pricing elavil drug in uk pharmacy ventolin online from india online glucofage with no prescription ondansetrona limited india sildenafila where to buy in canada viagra plus buy canada buy midamor tablets us order amoxycillin online no prescription with a mastercard ortho tri cyclen with prescription obelit legal us ciprofloxacina cheap india pharmacy what is demadex pills used for purchase methotrexate on line in india comprar acticin portugal order cialis super active uk pharmacy what is oracea for diflucan with prescription cefadroxil generic wikipedia drugs order flagyl er online elimite online in usa isoniazid from uk hyzaar to buy in the uk without a prescription buy celapram inhaler canada what is metrogel drugs naprosyn price india celadrin without a prescription from canada diprosone order by phone where to buy vardenafilum mg serevent buy usa buy propranolol online from usa where do i venlafaxina in canada azurette online without prescription betnovate for sale philippines research grade premarin noroxin online purchase buy lipothin online from india buy hoodia in ireland glucofage usa sale safe place order orlistatum where do i feldene in canada dilantin online india protonix without prescription pills tindamax for men in usa how to buy cilest online isoptin usa no prescription canada astelin tablets online uk pharmacies online that sell sepibest misoprost for sale philippines curacne cheap india pharmacy how to buy depakine chrono in canada ordering indocin on line where to buy geriforte online uk can you order revia orlistar cheap uk pharmacy ditropan canada prescription purchase clopidogrelum in india rogaine 2 usa pharmacy amitriptyline drug in usa pharmacy diflucan online order micardis fast india all types aripiprazola pills buy anteovin hong kong clozaril birth control online canada canada and lopid where do i arjuna in india where to buy amaryl drugs online cheap nizagara no prescription purchase isoniazid in us what drug category is alli purchase cardizem on line in australia aceon india mexico pharmacies online that sell pravachol do i need a prescription for amaryl cytotec online in usa order elavil from mexico without prescription paxil canada drug store ordering diarex on line online kamagra oral jelly overnight delivery nordette mg no prescription safe to buy generic clonidine from canada us online pharmacy no prescription alesse cheap flagyl er tadapox discount eltroxin online legally cleocin gel over the counter australia hoodia canada no prescription januvia side effects long term use retin a 0,025 cheap uk buy fluticanose bulk ginseng buy online india kamagra in usa ceftin canada companies only cipralex to buy do i need a prescription for deltasone how to order confido clonidine mg usa where to buy provera online india what types of fluconazol are there amantadine for sale australia discount medazole otc clozaril without a prescription from mexico buy tretinoin 0,05 online with no prescription generic kamagra uk paypal vasotec suppositories buy how to buy wellbutrin in canada where to buy trental with visa clincin for purchase without a prescription can we trust retin a 0,05 online prozac without a prescription klipal codeine online no prescription revatio for purchase without a prescription buy buspar without prescription indian generics online aldactone elocon pricing where can i buy skelaxin what is metronidazol tablets order frumil no rx canadian pharmacy cialis super active lawsuit cheap cefadroxil mg purchasing diovan online where to buy aciphex obelit fast canada how much is beconase aq tablets grifulvin v dosage instructions where can i purchase priligy seroquel canada no prescription buy clavamox mg online where to buy deltasone ointment buy wigraine tablets usa buy periactin appetite stimulant avapro canada drug store eldepryl generic 2013 drugs where do i celebrex in mexico cheap dostinex mg speman online in canada apo clopidogrel usa no prescription buy depakote online no prescription is lady era legal in uk best site for coumadin buy duphalac online without prescription buy cialis jelly online from usa can you order mircette non prescription midamor amantadine from canada with no prescription sale elocon cafergot without subscription hydrodiuril for purchase without a prescription microzide canada sale purchasing diprolene online order dramamine rx female cialis buy usa azurette no prescription overnight delivery where can i get reglan pills legal buy key pred online canada viagra nyc order hydrodiuril from canada without prescription tadacip buy canada glucotrol xl prices cvs lithium non perscription countries uk pharmacies online that sell haldol billig lanoxin online kaufen purchase coversyl in uk meloxicam enolat online usa no prescription buy micronase pills in the us simvastatina without a prescription from mexico tadalis overnight pharmacy best paxil prices medrol to buy in the usa without a prescription albendazole uk brand name online pharmacy minocycline purchase coversyl on line in australia where to buy unisom ointment prednisolone online mexico retino a cream 0,025 limited india feldene drug in fr pharmacy prandin generico italiano order metronidazol on line india trusted sites to buy viagra anteovin usa frusemide express canada caffeine ergotamine uk online proscar mexico companies only capoten mg uk get tamsulozin toronto betnovate mg tablet buy zedd boots where can i purchase accuran tofranil pills online in the india ciprofloxacina over the counter australia where can i get cefixime pills glucophage buy india viagra super active without a prescription parlodel order isoptin online pharmacies with out prescription bupron sr online purchase ranitidine mexico companies only relafen medication side effects order voltaren online no presctiption emsam maximum dosage canadian zyvox vytorin without a prescription from uk can you buy delta cortef over the counter viagra in bangladesh deltasone mg no prescription cost of oracea without insurance thyroxin order online no prescription pravachol buy mexico buy colchicine online amazon flonase mg order parlodel to buy in the canada without a prescription duetact max dose tamoxifen no prescription compare prices sildenafil citrate pharmacy mail order voltaren dose where to buy ginseng online without rx purchase celadrin mg celebrex india cialis prescription coupon robaxin buy online canada buy asacol without a subscription female cialis online bestellen sinequan italiano order glucovance on line india delta cortef pricing isotretin canada companies only pilex over counter inderal to buy in the canada without a prescription estro medication side effects colchicine pills buy online duphalac to buy in the uk without a prescription cheap decadron free delivery order ciprofloxacina tablets purchase generic beconase aq raciper no prescription fedex ups buy retino a cream 0,025 online in the united states without a prescription why has kamagra oral jelly been discontinued can you take decadron daily levitra better than viagra generic duetact canada where to buy lopid purchase ortho tri cyclen in mexico ordering salbumol colchicina delivered to your home chloromycetin refills stromectol tablets lasilix online with out prescription health canada clavamox ditropan tablets side effects buy vasotec online pharmacy dutasterid pharmacy mail order cephalexin suppositories buy overseas pharmacy no prescription renagel zyprexa buy online us where to buy xenical online mexico list of tesco stores selling albenda zyban pas cher erection packs 3 australia pharmacy retin a 0,025 spain cytotec uk companies only propecia us companies only speman online purchase buy fluoxetine online from uk why has alfa flucon been discontinued fluticanose where to get bupropionum to buy in the canada without a prescription retin a gel 0,1 no prescription compare prices hytrin online in usa combivent drugstore.com grifulvin v pricing tofranil canada drug store order celapram online without rx relafen on line in the uk buy stieva a bulk generic uk paypal crestor zyrtec on line in the uk synthroid tablets buy what is eldepryl drugs where to buy anastrozolo online india genuine kelnor best price cheap stromectol cheap strattera pills aloprim mg buy find brand propecia luvox order canada terramycin without a prescription from mexico propecia online without rx buy prozac with paypal trimox online from india glucovance on line in the uk cipro from canada without rx online canadian pharmacy flagyl retino a cream 0,05 pharmacy mail order cheap ginseng pills thyroxine online without prescription kamagra from canada with no prescription where to buy actos with visa can order actos online best place to buy chloromycetin in usa generic compazine uk paypal buy dostinex online without a prescription zertalin over the counter india bupron sr pricing vistaril pills buy what is strattera mg used to treat best place to buy paroxetine in usa order tamsulozin on line usa buy himcocid online from canada astelin canadian online generic danazol no prescription medrol dosepak buy india sominex pills advair diskus shop net how to purchase tadalis zantac canada head office uk buy floxin without prescription buy snovitra super power without rx canada buy ortho cyclen without prescription purchasing bentyl online acivir pills online from usa advair diskus drug class generic cialis soft safe anastrozolo mg no prescription generic amlodipin uk paypal safe to buy generic propranolol from canada triamterenum generic canada carvedilolo online in usa amazon vancouver viagra retino a cream 0,025 without a prescription from mexico sale tindamax buy flunil without a subscription online pharmacies with out prescription nexium pharmacy order lopressor drug canadian pharmacy synthroid canadian medications without prescription buy atacand australia why has januvia been discontinued buy tadacip greece buy cafergot tablets canada permethrinum roche precio argentina silagra to purchase without a prescription aleve medication overnight delivery what is cialis used for best oratane prices midamor pills online in the australia what is viagra soft mg used to treat key pred canadian online order prometrium online no presctiption safe buy feldene online viagra super active usa salbutamol online legally brand cialis birth control online uk delta cortef discount lotensin from usa pharmacy order clincin without prescription buspar over counter where do i antabuse in usa generic diflucan usa pharmacy free viagra sample pack digoxin order by phone buy ivenox singapore buy otomax mg online retin a gel 0,1 drug in uk pharmacy estradiol valerate generic india buy isotretin tablets fluticanose pills buy almetec prices at costco nizoral generic australia suppliers of ciprofloksacin in us parlodel order in the us dilantin order in the us order digoxin without prescription purchasing speman online baridium without a prescription from uk prednisone tablets online mexican pharmacy no prescription salbutamol asacol cheapest rate estro on line no script canadian viagra plus pyridium buy canada can order elocon online esperal generic uk elocon tablets order zestril online no prescription with a echeck i pill novo digoxin website tadalis sx on line in the uk norvasc to purchase without a prescription cheapest plendil paypal order probalan no rx canadian pharmacy liposafe order by phone baclofen doctors online over the counter noroxin clonidine reviews buy female viagra online with out prescription best place to buy paxil online tadalis sx cheapest rate order female cialis on line canada amlodipin in croatia where can i get motrin avodart online in usa what drug category is arava where can i get prometrium pills what does evista where can i get proscar pills buy ondansetrona in singapore generic liv 52 in usa benicar medication overnight delivery generic uk paypal retin a 0,05 why has plendil been discontinued vytorin no prescription needed canadian online pharmacy buy renova singapore cheap kamagra pills order kelnor on line mexico best place to buy salbutamol in mexico cheapest place to buy key pred erection packs 3 pas cher actoplus met usa no prescription where can i buy himcocid sominex online purchase advair coupon $50 where can i buy lotrel mg metrogel buy usa retin a 0,05 uk no prescription buy klipal codeine online without a prescription canada pharmacies online that sell actoplus met generic wellbutrin uk do i need a prescription for viagra super active where to buy plendil online without rx altace generic uk mometasona generic 2013 drugs order percocet uk pharmacy buy cialis super active mg ordering sumycin mexico ginseng coupon code minipress maximum dosage nolvadex india companies only sildenafil citrate usa sildenafil citrate mg canadian rx arjuna dosage too high can order crestor online claravis india what is januvia tablets farmacias canadienses flonase online in us cabaser birth control online uk where to buy cheap generic sildenafila compare prices pilex trial erection packs 2 usa cvs prices curacne uk companies only zestril online coupon code microzide lawsuit canada safe to buy generic retin a from uk baridium shop net prinivil tablets atacand generic uk glucofage lawsuit clincin order online no prescription list of tesco stores selling cabgolin where do i desyrel in uk suprax without a prescription discount prednisone from usa buy stediril new zealand online indian pharmacy amlodipinbesilat otomax pharmacy mail order cialis sublingual without a prescription from us cialis mg usa microzide mg usa cafergot cheap canada pharmacy haldol shortage no script mentax mg buy feldene online with no prescription purchase allegra on line in canada levitra brands india generic tegretol usa seroquel from mexico cozaar for sale uk lithium from india purchase detrol in usa can you buy cardura paxil without a prescription from australia safe to buy generic probalan from canada order zitromax online elavil reviews cipralex india buy tricor without prescription is atomoxetin legal in uk purchase bystolic in usa tadapox results forum where purchase tinidazole wigraine usa sale ampicilina overnight pharmacy keppra buy canada i pill anafranil website orlistato pills online in the mexico trandate delivery omaggio canadian drug company dyazide promethazine coupon code can you take zyban daily buy almetec pills in the uk tamoxifen drug in mexico pharmacy where can i buy doxi 1 online without a prescription florinef shopping ordering flagyl er uk best price yaz diovan uk next day delivery brand amoxil uk brand name best site to buy premarin the chepest maxaman all types aloprim pills can buy leukeran online reviews on lipothin liquidex meclizine without prescription pills can i buy lansoprazol in canada cozaar women buy best place to buy ampicillin online i want to pay some roxithromycin buy lopid online amazon non prescription ortho tri cyclen pharmacy zantac on line no script buy lotrel online from usa generic tadalis sx buy canada ivenox non perscription countries online prednisolone purchase is confido legal in uk lopressor suppositories buy salvent buy mexico generic pills for liv 52 can you buy clavamox online serevent fast canada where to buy baclofen online usa obelit shopping purchase generic lithium can i make arjuna prednisolona without script cytotec generic uk is generic fluticanose available in usa acheter du viagras best place to buy lotensin in india order generic mentat disulphiram noprescrition needed canada online pharmacy order propecia online uk where can i get ginette 35 paxil fast india how to take altace mg buy salvent online cheap lipothin order canada geriforte mg canada vpxl drug in mexico pharmacy buy cardizem tablets india lotensin buy usa ovral l shop net fasigyn from usa pharmacy safe buy lansoprazol online cephalexin pill shortage warafin birth control online australia ampicillin over the counter buy kamagra oral jelly online in the united states without a prescription buying prednisona from canada no prescription depakine chrono online in uk hytrin roche precio argentina is it illegal to order generic triamterenum azurette refills eltroxin lawsuit canada colospa pills online in the usa is it safe to order lipitor speman pills online in the mexico where to buy lozol online usa fluticanose order in the us to buy tizanidina in uk buy diovan online amazon depakote generic mexico pill rx health order pyridium products how to get orlistat in australia do i need a prescription for cardizem aristocort without a prescription where to buy vistaril online usa cheap maxalt free delivery florida trial erection packs 1 over the counter medicine vasotec zentel mg usa atomoxetin generic name colchicine over the counter drugs retin a online with out prescription cheap extendaquin online nizoral india indian pharmacy fincar artane tablets price meclizine usa pharmacy antara online india is it illegal to order generic liv 52 canada pharmacies online that sell percocet retin a side effects long term use levoxyl australia pharmacy where to buy avalide order minocin online uk oxybutyninum billig kaufen cheap biaxin uk buy over the counter estradiol valerate online online azurette india hyzaar cheap us pharmacy cheap flovent free delivery prozac generic mexico zithromax supplier in uk uk buy yagara without prescription glucophage uk companies only order carbozyne uk pharmacy aloprim coupon code amoxycillin order disulfiramo with no rx where can i buy motrin online without a prescription best place to buy clonidine in mexico generic acnetane for sale on line uk buy cialis soft without prescription retin a 0,05 canadian medications without prescription can you buy priligy over the counter frusemide india companies only over the counter medicine hoodia cleocin with no subscription fluoxetine drug in usa pharmacy generic stromectol canada riperdal cheap mexico pharmacy where to buy cheap generic aviane 28 buying tricor fasigyn dose where can i buy viagra in singapore order thyroxin online no prescription with a mastercard mentat from uk flonase pills online in the mexico azurette spain buy zanaflex boots lamisil online in us buy capoten in singapore buy accutane online no prescription canada cost of mail revatio ampicilina generic mexico generic frumil in usa requip brands india where to buy trandate mg retin a sublingual dosage salbutamol with paypal payment buy naprosyn online thru paypals can order orlistato canada order zentel on line uk purchase arjuna on line in india order antivert online reglan mg mexico nizagara canada aristocort fast uk how to buy mentat how to order clincin buy celexa uk where do i deltasone in india no script lantus mg reviews on tenormin non prescription brafix aloprim drug in canada pharmacy where do i dutas in mexico raloxifeno mg usa cheapest capoten tablets uk snovitra super power non perscription countries over counter viagra super active himcolin buy online canada drugs similar to flagyl er